Kjeld Nuis grote winnaar NK sprint in Heerenveen

ZOETERWOUDE - Schaatser Kjeld Nuis uit Zoeterwoude is bij de NK sprint in Heerenveen de grote winnaar geworden. De 30-jarige schaatser verzekerde zich voor de eerste keer in zijn carrière van de Nederlandse titel op de sprintvierkamp. Daarmee verdiende de tweevoudige olympisch kampioen tevens een startbewijs voor de WK sprint eind februari in Noorwegen.

Nuis profiteerde in Thialf dankbaar van een valpartij van rivaal Ronald Mulder eerder op de tweede 500 meter. Mulder, na de eerste dag de leider in het algemeen klassement, was op weg naar een uitstekende tijd toen hij in de laatste binnenbocht hard onderuit ging. Daarmee waren zijn kansen op de titel en op het derde en laatste WK-ticket verkeken.

Nuis moest op de afsluitende 1000 meter 0,26 seconden goedmaken op klassementsleider Lennart Velema. Dat lukte wel, maar niet met groot verschil: 1.08,63 tegen 1.08,99. Achter Velema pakte Gijs Esders brons in het eindklassement van de NK. Titelhouder Hein Otterspeer werd zaterdag gediskwalificeerd vanwege een dubbele valse start op de 1000 meter.

'Stond niet te juichen toen Mulder viel'

Nuis gaf na de spannende vierkamp bij de NOS toe dat hij geluk had gehad. 'Maar ik stond echt niet te juichen toen Ronald Mulder viel. Hij was heel goed bezig hier. Ik ben niettemin heel blij dat ik hier met de Nederlandse vlag kon rondrijden. Vorige maand lag ik nog met griep op de bank.'

Nuis miste door zijn ziekte de NK afstanden en kon zich daardoor niet plaatsen voor de EK en WK afstanden. Voor dat laatste toernooi, half februari in Salt Lake City, kreeg hij twee aanwijsplekken. Nu mag Nuis ook nog deelnemen aan de wereldtitelstrijd in Noorwegen.

'Ik kan nog beter'

'Ik zie deze titel als een opstap naar meer', zegt Nuis. 'Ik heb hier niet mijn normale niveau laten zien. Vooral mijn twee races op de 500 meter waren slecht. Ook op de 1000 meter heb ik te weinig afstand genomen van de anderen. Ik was nog niet los, maar ik heb ook anderhalve maand geen wedstrijden gereden. Ik ben beter dan dat ik nu heb laten zien.'

Meer over dit onderwerp:
SCHAATSEN KJELD NUIS
Deel dit artikel: