Automobilist weigert bloedtest: 'Achteraf was dat heel dom'

Verslaggevers politie en justitie | Tekening: Theresa Hartgers
Verslaggevers politie en justitie | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Omar zet zijn rijbewijs op het spel als hij bij een politiecontrole een bloedtest weigert. Hij dreigt het nu negen maanden kwijt te raken terwijl het voor hem van 'levensbelang' is, vindt hij. Zo gaat de Leidenaar altijd met de auto naar zijn cursus, vertelt hij tegen de politierechter en ook rijdt naar de sportschool in Leiderdorp. Nu lijkt Omar te beseffen dat hij die bloedtest beter niet had kunnen weigeren: 'Achteraf was dat heel dom.'
Ja, Omar had geblowd voordat hij in de auto stapte op weg naar een feestje. Dat geeft hij direct toe als de rechter ernaar vraagt. Als agenten zijn auto aan de kant zetten ruiken ze een wietlucht en nemen een speekseltest af. Daaruit blijkt dat Omar mogelijk onder invloed rijdt, maar om er zeker van te zijn is een bloedtest nodig. Omar is niet van plan om daaraan mee te werken. Hij zegt dat de agenten niet zouden hebben uitgelegd wat ze van plan waren.
'Ik ga niet iets doen waar ik niks van weet', zegt hij tegen de rechter als die wil weten waarom Omar zich niet wilde laten testen. 'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het leek mij het veiligste om maar niet mee te werken.' Inmiddels kijkt hij daar wat anders tegenaan, zegt hij.

Zoveel geblowd dat u het niet meer weet?

De rechter kijkt bedenkelijk. Ze kan zich niet voorstellen dat de agenten niet zouden hebben uitgelegd wat ze van plan waren. 'Kan het zijn dat u zoveel geblowd had dat u niet meer wist dat ze het uitgelegd hebben?', vraagt ze zich hardop af.
'Je moet meewerken als de politie daar om vraagt', vindt de officier van justitie. Volgens haar hebben de agenten wel degelijk uitgelegd waarom ze een bloedtest wilden doen. 'Dit is een ernstig feit', vindt ze. Ze eist een taakstraf van 40 uur en een rijontzegging van negen maanden.

'Rijbewijs van levensbelang'

Na het weigeren van de bloedtest is Omar zijn rijbewijs tien dagen kwijt. Nu hij voor de rechter staat probeert hij er alles aan te doen om te zorgen dat het daarbij blijft. 'Ik ben bezig met een cursus elektromonteur en moet drie keer per week naar Harderwijk, dus ik heb mijn rijbewijs echt nodig'.
Ook rijdt Omar altijd naar de sportschool. Van dat laatste argument lijkt de rechter niet echt onder de indruk: 'Als u toch gaat sporten kunt daar ook heen fietsen of hardlopen, dat is ook heel goed.'

'Dubbele bestraffing'

Na de pogingen van Omar om zijn rijbewijs te redden is het de beurt aan zijn advocaat. 'Het is natuurlijk niet zo handig om zijn onderzoek te weigeren', geeft de raadsman direct toe. Zijn felgekleurde All Stars steken af tegen zijn zwarte toga. Hij benadrukt dat Omar al een cursus heeft gedaan bij het CBR. 'Dit voelt een beetje als een dubbele bestraffing.'
De rechter heeft alle verhalen laten bezinken en doet gelijk uitspraak. 'Ik vind het wel bewezen dat u niet heeft meegewerkt', zegt ze. 'En daar staat dan een standaard straf op.' Dat Omar zijn auto nodig heeft voor een cursus en misschien straks voor een baan, daar heeft ze geen bewijs voor, zegt ze. En dus moet Omar zijn rijbewijs voor negen maanden inleveren, ook krijgt hij een taakstraf van 40 uur.

'Ik heb al uitspraak gedaan'

Omar sputtert na de uitspraak nog tegen: 'Ik kan u nog een email sturen', probeert hij. Maar de rechter is duidelijk: 'Ik heb nu al uitspraak gedaan', zegt ze. Omar rest alleen nog hoger beroep, hij heeft twee weken de tijd om dat in te stellen.
In het kader van de privacy zijn de namen gefingeerd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?