Omstreden hindoeschool moet oud-directeur forse schadevergoeding betalen

Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag
Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - De VAHON Algemene Hindoe basisschool in Den Haag moet een flinke schadevergoeding betalen aan de voormalige schooldirecteur Rosita Ramcharan. De school probeerde haar de bestuurlijke misstanden in de schoenen te schuiven, maar de rechtbank in Den Haag gaat daar niet in mee. De school en Ramcharan stonden voor de rechter omdat de oud-directrice haar ontslag probeerde aan te vechten.
De rechter baseert zich deels op een rapport van de Inspectie voor het Onderwijs van vorig jaar juli en de conclusies die minister Arie Slob van Onderwijs daaruit trok. Het leeuwendeel van de misstanden is te wijten aan het voormalig bestuur. Vooral oud-voorzitter van het bestuur Lekhram G., die achter de schermen alle touwtjes in handen had, is de kwaaie pier.
De rechter wijst er in haar uitspraak op dat de directeur, die in 2018 door toedoen van G. werd geschorst, tot twee keer toe door de Commissie van beroep funderend onderwijs in het gelijk werd gesteld. VAHON moet naast een ontslagvergoeding, geleden pensioenschade en de proceskosten ook ruim 11.000 euro terugbetalen aan onterecht ingehouden salaris dat was bedoeld voor het leerlingenvervoer. Het VAHON-personeel moest daarvoor tot voor kort 3 procent van het salaris afdragen.