Minder, kortere en dus volle treinen via Leiden, tussen Alphen en Leiden geen treinen

Werkzaamheden op station Leiden Centraal.
Werkzaamheden op station Leiden Centraal. © Omroep West
REGIO - Door werkzaamheden aan het spoor in Leiden en de gevolgen van de storm Ciara krijgen treinreizigers te maken met vertraging. ProRail voert de komende week grote werkzaamheden uit aan het spoor bij Leiden. Dit zal zorgen voor grote drukte en volle treinen, meldt de NS. Reizigers krijgen het advies om de ochtend- en avondspits te mijden.
Ciara heeft zondag voor veel problemen in het openbaar vervoer gezorgd. Op diverse trajecten was er sprake van flinke vertragingen. De verwachting is dat de maandagochtendspits nog steeds te maken zal hebben met oponthoud.
Ook op andere trajecten is er vertraging, zo meldt de NS: er rijden er minder sprinters tussen Den Haag Centraal en Rotterdam door een verstoring. Dit duurt tot ongeveer 09.30 uur maandagochtend. Het internationale treinverkeer heeft ook problemen. Het treinverkeer van Den Haag Centraal naar Duitsland rijdt niet verder dan Venlo door problemen in Duitsland door de storm. De NS maakte bekend dat dit minimaal tot maandagmorgen 10.00 uur gaat duren.

Werkzaamheden Den Haag Centraal

Rond Leiden Centraal wordt gewerkt van zaterdag 8 tot en met zondag 16 februari. Van 22 februari tot en met 1 maart zijn er werkzaamheden bij Den Haag Centraal. Daardoor rijden minder of geen treinen.
Begin vorig jaar werd op die trajecten ook aan het spoor gewerkt. De werkzaamheden worden deze keer anders aangepakt, om een verkeersinfarct op de weg tussen Schiphol en Den Haag te voorkomen. De dienstregeling wordt aangepast, reizigers worden beter geïnformeerd en er zijn continu storingsploegen achter de hand. Toch moeten reizigers rekening houden met grote hinder.

Gevolgen

Volgens ProRail hebben de werkzaamheden flinke gevolgen voor het treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal. Hieronder zie je precies wat die veranderingen inhouden:
  • Zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 februari rijden er geen treinen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. De hele week rijden er bussen.
  • Maandag 10 tot en met vrijdag 14 februari rijden er op de trajecten rondom Leiden veel minder treinen. Er zijn minder en kortere perrons beschikbaar waardoor treinen korter zijn dan normaal en, met name tijdens de spits, heel vol zullen zijn. Veel reizigers zullen daarnaast op Leiden moeten overstappen omdat treinen niet doorrijden naar de reguliere eindbestemming.
  • Op maandag 10 februari rijden er geen treinen tussen Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem. Hier kunnen reizigers gebruik maken van bussen.
  • Op zaterdag 15 februari en zondag 16 februari rijden er bussen in plaats van treinen tussen Haarlem-Leiden Centraal.

Excuses

De NS en ProRail boden vorig jaar april hun excuses aan na grote overlast voor reizigers. Ook werd een week lang gratis koffie aangeboden tijdens de ochtend- en avondspits als goedmakertje. Die werkzaamheden waren onderdeel van wat ProRail 'een van de meest complexe spoorvernieuwingsoperaties van de laatste jaren' noemt. De huidige werkzaamheden behoren tot de slotfase van die operatie.
Dit zorgde toen ook voor veel overlast bij reizigers. ProRail laat weten te hebben geleerd van de fouten van vorig jaar. Zo worden er dit jaar extra storingsploegen ingezet om gestrande reizigers op te vangen, en wordt er 'beter gecommuniceerd tussen alle betrokken partijen', aldus ProRail.