Vuurwerkfederatie gaat legaal en illegaal vuurwerk demonstreren op Malieveld

DEN HAAG - Om de verschillen te laten zien tussen legaal en illegaal knalvuurwerk, houdt de Vuurwerkfederatie dinsdag een demonstratie op het Malieveld. Niet als betoging, maar om het 'onjuiste beeld' dat er volgens hen over legaal vuurwerk is recht te zetten. 'Beleidsmakers weten het onderscheid niet', zegt Frits Broks van de Vuurwerkfederatie tegen Omroep West.

De demonstratie is volgens Broks dan ook niet bedoeld voor vuurwerkliefhebbers. Media, politici, hulpverleners en burgemeesters zouden zijn uitgenodigd, omdat zij volgens de federatie een onjuist beeld hebben over legaal knalvuurwerk. 'Men associeert legaal knalvuurwerk met de problematiek tijdens de jaarwisseling terwijl dit beeld onjuist is.'

Een verbod zorgt er volgens Broks juist voor dat er meer illegaal vuurwerk gekocht gaat worden. 'Ze moeten daar beter op handhaven. Maar ze weten het onderscheid niet tussen dat en het legale knalvuurwerk, dus dat gaan we laten zien.'

'Hardste legale knaller'

Op veilige afstand van het publiek steekt een gecertificeerde pyrotechnicus vier stuks legaal knalvuurwerk af en twee stuks illegaal vuurwerk. Onder het legale spul zijn een kanonslag met 2,5 gram buskruit - 'de hardste legale knaller in Nederland' - en een Chinese rol met 50.000 shots en 398 gram buskruit.

De verboden knallers zijn een Chinese rol van 50.000 shots met 240 gram flashpoeder en een Cobra met 6,28 gram flashpoeder. Beide soorten gelden als gevaarlijk en alleen af te steken door professionals. Tijdens de demonstratie wordt er uitleg gegeven.

LEES OOK: Bijna 800.000 euro schade tijdens jaarwisseling in Den Haag

Deel dit artikel: