Celstraffen geëist tegen Hermelina M. en Frenkie B. vanwege witwassen zes miljoen euro

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 4 en 5,5 jaar cel tegen twee verdachten van grootschalig witwassen. Hermelina M. en Frenkie B. zouden ruim zes miljoen euro hebben witgewassen. Het grootste deel van dat geld zat verstopt in het hoofdbord van het bed van M.

Onze verslaggever Monica Overdijkink is in de rechtszaal, volg haar tweets onderin dit artikel.

De twee verdachten staan terecht in een zaak met in totaal zeven verdachten. De andere vijf moeten de komende dagen op zitting verschijnen. Ze zouden samen een bende vormen die via de huur van appartementen geld wilde witwassen.

Veel van die appartementen bevonden zich boven winkelcentrum Ypenburg in Den Haag. Op 5 maart vorig jaar werden in 22 appartementen invallen gedaan. Volgens het OM huurde B. drie van die appartementen van 1100 euro per maand per stuk zonder dat hij een inkomen had.

Zes miljoen euro in hoofdbord bed

M. woonde in een van de appartementen. In het hoofdbord van haar bed vond de politie ruim zes miljoen euro. M. zegt dat ze daar niks van wist, maar het OM gelooft dat niet. 'Ze sliep er met haar hoofd tegen aan', zei de officier van justitie maandag.

Hij gelooft ook niet dat ze niet heeft gemerkt dat het geld werd verstopt. 'Dat zou betekenen dat iemand heel netjes de stof eraf haalt, gaten boort, het zaagsel opruimt en de stof weer mooi vastnaait zonder dat je iets merkt.' De officier gelooft ook niet dat iemand zomaar zes miljoen zou achterlaten. 'Wat als mevrouw verhuist of het bed op Marktplaats zet?'

Politiehond Bob

Volgens de advocaat van M., A. de Roy, is het helemaal niet gek dat zijn cliënte niks wist van het geld. Het was veel te goed verstopt. 'Zelfs de politie vond het pas na lang zoeken en nadat speurhond Bob bleef aandringen dat hij echt wat gevonden had', zo voerde Van Roy aan.

Hij betoogde ook dat M. niet altijd thuis was, dat er andere mensen waren die de sleutel van het appartement hadden en dat het mogelijk is om via het trappenhuis, waar geen camera's hangen, ongezien bij de voordeur te komen. 'Het geld kan dus wel degelijk zijn verstopt door iemand zonder dat zij iets doorhad.'

Auto's contant afgerekend

M. had ook drie auto's op haar naam staan en een op de naam van haar moeder, die geen rijbewijs heeft. De auto's waren contant afgerekend. In een van de auto's werd tape gevonden dat hetzelfde was als de tape waarmee het geld in het bed was omwikkeld. Volgens Van Roy stonden de auto's niet op naam van zijn cliënte.

Beide verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Volgens het OM heeft B. zich schuldig gemaakt aan 'gewoontewitwassen'. Daarom hoorde hij de hoogste straf tegen zich eisen. 'Meneer heeft zes vrouwen in zijn leven die allemaal auto's op hun naam hebben staan voor hem', zei de officier van justitie.

'Geen bewijs"

De advocaat van B., Michel van Stratum, noemde in zijn pleidooi het bewijs van justitie veel te mager. 'De officier schiet met hagel en hoopt dat hij wat raakt.' Volgens Van Stratum is er geen enkel bewijs dat zijn cliënt drie appartementen huurde en die contant betaalde.

Ook voor de huur van een Porsche Macan van 610 euro per maand is volgens de advocaat onvoldoende bewijs. Van de 6 miljoen in het bed wist zijn cliënt al helemaal niks af. Beide advocaten vroegen om vrijspraak voor hun cliënten.

OM: geld verdiend met cocaïnesmokkel

Het OM gaat ervan uit dat het geld is verdiend met cocaïnesmokkel van Suriname naar Antwerpen voor de Nederlandse markt. Maar dat wordt de verdachten niet ten laste gelegd in deze zaak.

Meer over dit onderwerp:
WITWASSEN
Deel dit artikel: