Bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren richting baan dankzij Energie Academie

DEN HAAG - Ruim 500 werkzoekenden worden de komende twee jaar op de Energie Academie in Den Haag klaargestoomd voor een baan of vervolgopleiding. De opleiding is een technische vakschool voor mensen in de bijstand en kwetsbare jongeren. Veel bedrijven komen nu handjes te kort, terwijl er duizenden mensen in de bijstand zitten. De academie is woensdagochtend officieel geopend door premier Mark Rutte.
Bij de Energie Academie worden deze mensen opgeleid voor werk in onder meer de energiesector, de bouw en de sector vervoer en logistiek. Met name de omschakeling van fossiele naar duurzame energie - de zogenoemde energietransitie - levert de komende jaren veel werk op. Premier Mark Rutte was bij de opening en vertelde aan de pers dat:' Bouw- en installatiebedrijven komen nu vele handjes te kort, terwijl er duizenden mensen in de bijstand zitten. Hier komt alles samen'. Alleen al in Den Haag zijn dat er 25.000, terwijl er per jaar 3000 tot 5000 banen in de energietechniek bij komen.
Premier Mark Rutte sprak in de Energie Academie met onder andere Adis uit Eritrea. I
Premier Mark Rutte sprak in de Energie Academie met onder andere Adis uit Eritrea. I © Omroep West
Het oprichten van de Energie Academie komt voort uit de sectordeal Bouw & Techniek en Energiesector die de gemeente Den Haag in juni sloot. Dit akkoord zou honderden banen moeten opleveren voor bijstandsgerechtigden. 'Aan de voorkant hebben we al een banengarantie. Dus iedereen heeft hier na 6 maanden automatisch een baan', zegt Aad van Loenen van de Energie academie.

Rondleiding

Bij de Energie Academie worden in twee jaar tijd 560 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan of een vervolgopleiding. Dit gebeurt via een praktijkgericht leerwerktraject van een aantal maanden. De Energie Academie koppelt werkzoekenden aan werkgevers en biedt een baangarantie.
'Ik wilde eigenlijk helemaal niet leren en niet naar school. Uiteindelijk zat ik maandenlang thuis en toen hoorde ik ineens van dit project', zegt Jim Dukel. 'Nu kan ik oefenen om stukadoor te worden en kan ik gelijk bij een bedrijf aan de slag', zegt Jim.
Het werk wordt in beeld gebracht. I
Het werk wordt in beeld gebracht. I © Omroep West
Premier Rutte kreeg woensdag een toelichting op het initiatief en werd samen met de wethouders Bert van Alphen en Liesbeth van Tongeren rondgeleid door de opleidingsruimte. Rutte sprak daar onder andere met Adis. ' Ik vluchtte als 16-jarige jongen uit Eritrea, met een overvolle boot', vertelde hij de premier. Veel mensen verdronken, hijzelf overleefde de tocht maar net. Hij is blij met de Academie waar hij een beroep kan leren en waarmee hij aan een baan kan komen.