Tot zes jaar cel voor drugslabs in Haagse woonhuizen

In september 2018 werd een drugslab aan de Haagse Laan van Meerdervoort opgerold
In september 2018 werd een drugslab aan de Haagse Laan van Meerdervoort opgerold © Omroep West
DEN HAAG - Leden van een voornamelijk Albanese drugsbende hebben donderdag celstraffen tot zes jaar gekregen. De bende verwerkte in twee drugslaboratoria in Den Haag cocaïne. De straffen vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.
Op 30 juni 2018 vielen agenten een woning aan de Frederikstraat in Den Haag binnen en vonden er 60 kilo cocaïne. Op 1 september dat jaar volgde een tweede inval in een pand aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag, waar 14 kilo cocaïne werd gevonden. De politie observeerde nog een ander pand aan de Laan van Meerdervoort, en een pand op de Gedempte Gracht, waar 200.000 euro werd gevonden.
Donderdag deed de rechtbank uitspraak tegen zes verdachten in de omvangrijke drugszaak. Volgens de rechter is bewezen dat er sprake is van een criminele organisatie. De hoogste celstraf, van zes jaar, gaat naar een 48-jarige Albanese man. Hij wordt gezien als een leidend figuur binnen de drugsbende. Tegen hem had het OM acht jaar geëist, maar zijn betrokkenheid bij een van de drugspanden is volgens de rechtbank niet bewezen.

Regelen van panden

Verder veroordeelt de rechtbank een 42-jarige Nederlander tot een celstraf van vier jaar. Ook dat is twee jaar lager dan de celstraf van zes jaar die het OM tegen hem had geëist. Het OM verdacht hem van het regelen van panden en de betalingen, maar volgens de rechtbank zijn niet alle beschuldigingen bewezen.
Ook een 31-jarige Albanese man krijgt vier jaar cel. Een andere 31-jarige Albanees krijgt zestien maanden straf. Beide mannen zouden gewerkt hebben in de laboratoria. Tegen hen had het OM respectievelijk vijftig en veertig maanden cel geëist. Een 51-jarige Bulgaarse verdachte, waartegen 28 maanden cel was geëist, wordt vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Een 43-jarige Russische verdachte komt weg met een celstraf van twee maanden. Hij zou alleen een rijbewijs vervalst hebben.

Naar België ontsnapt

De drugsbende bestaat volgens het OM uit nog twee Albanezen. Zij zijn naar België ontsnapt, en staan later terecht. Een van hen is een 32-jarige Albanees die het OM ook als een leidende figuur ziet.