Zoektocht naar nieuwe Haagse burgemeester in handen van zeven raadsleden

Fotocollage van voormalig burgemeesters van Den Haag: Jozias, van Aartsen, Johan Remkes, Pauline Krikke en Wim Deetman.
Fotocollage van voormalig burgemeesters van Den Haag: Jozias, van Aartsen, Johan Remkes, Pauline Krikke en Wim Deetman.
DEN HAAG - De namen van de Haagse raadsleden die in de vertrouwenscommissie komen zijn bekend. Die commissie gaat op zoek naar de nieuwe burgemeester van Den Haag en bestaat uit raadsleden van vier coalitiepartijen en drie oppositiepartijen, waaronder Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Van deze partij gaat niet fractievoorzitter Richard de Mos, maar raadslid Arjen Dubbelaar de vertrouwenscommissie in.
Verder komen Birgül Özmen (D66), Mikal Tseggai (PvdA), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en Robin Smit (Partij voor de Dieren) in de commissie. VVD’er Chris van der Helm wordt voorzitter. Wethouder Saskia Bruines (D66) is namens het college adviseur van de vertrouwenscommissie. Coalitiepartij CDA levert geen lid.
Den Haag moet op zoek naar een nieuwe burgemeester omdat Pauline Krikke begin oktober 2019 ontslag nam als burgemeester van Den Haag. Johan Remkes is sindsdien waarnemend burgemeester en hij vertrekt per 1 juli.

Geheimhouding

De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met kandidaten die door de commissaris van de koning zijn geselecteerd. Dat doen de commissieleden onder strikte geheimhouding. Uiteindelijk schuift de vertrouwenscommissie twee kandidaten naar voren en daaruit maakt de gemeenteraad een definitieve keuze.
Maandag 17 februari velt de gemeenteraad een definitief oordeel over de samenstelling van de vertrouwenscommissie. Dat doet de raad tijdens een extra raadsvergadering waarin ook de profielschets wordt vastgesteld. Hierin staat welke kwaliteiten de nieuwe burgemeester moet hebben. Bij deze vergadering is Jaap Smit, de commissaris van de koning aanwezig.