Drugsvete in Leiden: OM eist celstraffen voor ontvoering en schieten met vuurwapen

LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tot zes jaar tegen vier mannen uit twee families voor ontvoering en schieten met een vuurwapen tijdens een ruzie afgelopen mei in Leiden. Volgens het OM heeft de ruzie alle schijn van een drugsvete, waarbij de twee families ruzie hebben over drugs of hun machtspositie.

Volgens het OM rijden op 6 mei 2019 twee broers (32 en 29) de jongste telg (21) van de andere familie klem en dwingen hem zijn auto af te staan. Aanleiding is waarschijnlijk een vechtpartij al eerder op de dag, waarbij de broer van de 21-jarige klappen heeft uitgedeeld.

Nu moet de jongste het ontgelden. Op het uiteinde van een dopsleutel is zijn DNA gevonden. 'Hij heeft er waarschijnlijk behoorlijke tikken mee gehad', aldus de officier van justitie. Daarna wordt hij in de auto gezet en meegenomen.

Schoten tijdens vechtpartij

Onderweg belt een van de ontvoerders met de 28-jarige broer van de 21-jarige man. 'Hij wilde 20.000 euro hebben, anders zou hij hem vermoorden', verklaart de oudere broer. Hij hoort dat ze bij het Lakenplein in Leiden zijn, waar hij zo snel mogelijk naartoe rent.

Als de 28-jarige broer bij het Lakenplein aankomt, zou zijn broertje net aan de twee ontvoerders zijn ontkomen. Maar er ontstaat een vechtpartij tussen de twee families, waarbij de 28-jarige man volgens het OM met een vuurwapen schiet. Op het plein worden later drie hulzen gevonden.

De politie ter plekke op het Lakenplein. | Foto: AS Media

Drugsvete

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat alles met een drugsvete te maken heeft, waarbij de twee families ruzie hebben over drugs of hun machtspositie. Geen van de vier verdachten wil hier echter iets over kwijt. Wel is er bij de 28-jarige verdachte een flinke hoeveelheid drugs in zijn huis gevonden toen de politie op zoek was naar het vuurwapen, wat niet werd gevonden.

Ook de 29-jarige man uit de andere familie heeft eerder te maken gehad met drugs. Hij werd een halve maand voor de ruzie aangehouden met 52 bolletjes cocaïne en 18 bolletje heroïne op zak.

Gevangenisstraffen

Het Openbaar Ministerie eist tegen de 29-jarige en 32-jarige broers respectievelijk zes jaar gevangenisstraf en twee jaar en vier maanden gevangenisstraf.

Tegen de 21-jarige verdachte die werd ontvoerd eist het OM vanwege de vechtpartij zes weken cel, waarvan 34 dagen voorwaardelijk. Zijn 28-jarige broer zou twee jaar en tien maanden de cel in moeten, waarvan tien voorwaardelijk.

LEES OOK: Mogelijk geschoten bij vechtpartij Leiden: twee aanhoudingen

Deel dit artikel: