Ergste overlast na hoogwater in Schoonhoven voorbij, pont kan weer varen

SCHOONHOVEN - 'Ik verwacht de komende dagen nog wel hoogwater, maar niet meer zoveel problemen als maandag en dinsdag', Erik van Toor, directeur van Veerdienst Schoonhoven, denkt dat de grootste overlast na het hoge water van de afgelopen dagen voorbij is voor de veerpont. Maandag kon de pont niet meer varen door het hoge water, maar dinsdagochtend waren de problemen verholpen.
Het water stond maandag zo hoog, dat auto's gedeeltelijk door het water de pont moesten bereiken. Daardoor was de pont een uur niet bereikbaar. 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt', zegt Van Toor daarop. 'Volgens collega's die hier langer werken was het water in 1995 ook zo hoog. Dat is dus 25 jaar geleden.'
Verslaggever Bulent Moran was dinsdagochtend in Schoonhoven: 'Het is hier rustig, de auto's hoeven niet meer door het water naar de pont', vertelt hij.
Schoonhovense pont vaart ondanks hoogwater zonder al te veel problemen

Drukte in Bergambacht

Van Toor werd de afgelopen dagen door Rijkswaterstaat op de hoogte gehouden over de waterstand. Volgens het bedrijf was het met zulk hoog water niet mogelijk om op de pont te komen: 'De oprijkleppen van onze ponten komen met het hoge water niet meer op de veerstoep'.
Een dorp verder, in Bergambacht, kon er wel gevaren worden. 'We hebben het extra druk', zegt eigenaar Ton de Bie maandag. 'We hebben hogere oevers, waardoor we langer kunnen blijven varen. Maar ook hier staat het water erg hoog. Het ziet ernaar uit dat we gewoon kunnen blijven varen.'
Hoogwater in Schoonhoven
Hoogwater in Schoonhoven © Nelleke Kok