'Balies Sociale Zaken gemeente Den Haag moeten vaker 's avonds open'

Wachten voor de balie van het stadhuis van Den Haag
Wachten voor de balie van het stadhuis van Den Haag © ANP
DEN HAAG - De Advies- en informatiebalie van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag moet vaker in de avonden open. Nu is die balie alleen in de ochtend en vroege middag bereikbaar. Een avondopenstelling moet mensen helpen die werken, maar toch in armoede leven. De VVD in de Haagse gemeenteraad doet dit voorstel.
In Den Haag wonen ruim 34.000 zzp'ers. Een deel daarvan heeft moeite om maandelijks rond te komen. Volgens de VVD weten zij de gemeentelijke voorzieningen vaak nog onvoldoende te vinden, terwijl ze er wel recht op hebben. Het gaat daarbij om hulp bij financiën of schulden, maar ook bij onvoorziene kosten.
Maar de Advies- en informatiebalie waar de 'werkende armen' terecht kunnen is alleen van maandag tot en met vrijdag open van 8.30 uur tot 14.00 uur. 'De openingstijden zijn niet meer van deze tijd en enorm onhandig voor werkende mensen, maar ook onhandig voor mensen die in werktrajecten zitten', zegt VVD-raadslid Judith Oudshoorn. 'Werkende inwoners moeten vrij nemen om een aanvraag te kunnen doen. Ik vind het schandalig dat zij dat moeten doen om hulp te krijgen.'

Ouderwetse tijden

Oudshoorn wil dat de balie vaker in de avonden open gaat, zodat inwoners met een fulltime werkweek hier beter terecht kunnen. 'Ouderwetse tijden eruit, nieuwerwetse, anno 2020, erin', zegt ze. De balies zouden dan in de ochtenden vaker dicht blijven en in de avond vaker open. Volgens de partij kost dat geen extra geld, want het gaat alleen om het verschuiven van de openingstijden.