Boete en voorwaardelijke taakstraf voor uitschelden trambestuurder Edvard Niessing

DEN HAAG - Een 22-jarige man uit Den Haag heeft een boete van 250 euro gekregen voor het uitschelden van Edvard Niessing terwijl die aan het werk was als trambestuurder. De oud Omroep West- en RTL-presentator werd mishandeld en uitgescholden toen hij twee mannen aansprak op zwartrijden. De man die hem een paar klappen op zijn hoofd gaf werd eerder al veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.

De voormalig presentator werkte sinds zijn pensionering als oproepkracht bij de HTM. Op Koninginnedag 2018 zag hij tijdens een rit op lijn 16 twee mannen die niet incheckten. Toen hij ze daarop aansprak schold de ene man hem uit en gaf de andere hem klappen. Daarna stapte het tweetal uit.

'De bestuurder hoort te rijden, geen kaartjes te controleren' - Verdachte

De 22-jarige verdachte gaf vrijdag toe dat hij met de vriend in de tram was gestapt zonder een kaartje te kopen. Volgens de man, die op het moment dakloos is, mocht Niessing hem hier niet op aanspreken. 'De bestuurder hoort te rijden, geen kaartjes te controleren. Daar is hij niet voor.'

Nacht vastgezeten

'Bij het uitstappen kreeg ik een knietje', vervolgde de verdachte zijn verhaal. 'Op de Grote Marktstraat zijn we achtervolgd door iemand uit de tram. Die waarschuwde controleurs en toen wij opgepakt.' De verdachte heeft na zijn aanhouding een nacht vastgezeten.

Omdat de verdachte schulden heeft, heeft het volgens de officier van justitie geen zin om een geldboete op te leggen. 'De verdachte vindt het blijkbaar normaal om zwart te rijden en daarna de chauffeur uit te schelden.' Hij eist daarom een werkstraf van 24 uur. De advocaat van de verdachte pleit juist voor een boete en niet voor een werkstraf. 'Het is bijna twee jaar geleden en mijn cliënt heeft spijt. Bovendien was de rol van mijn cliënt minder dan die van degene die de klappen heeft uitgedeeld.'

Boete

De politierechter veroordeelde de 22-jarige man uiteindelijk tot een boete van 250 euro. Volgens de rechter had Niessing wel degelijk het recht om het zwartrijdende duo uit de tram te zetten. Omdat het nooit leuk is om tijdens het doen van je werk uitgescholden te worden moet de man een boete betalen. Daarnaast werd hij ook veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 10 uur.

LEES OOK: Oud-nieuwslezer Edvard Niessing mishandeld in Haagse tram

Meer over dit onderwerp:
EDVARD NIESSING HTM TRAMBESTUURDER BELEDIGING
Deel dit artikel: