Zeven verdachten van drugshandel in Alphen aan den Rijn opgepakt

Café Meet & Greet in Alphen gesloten vanwege onderzoek drugshandel en witwassen
Café Meet & Greet in Alphen gesloten vanwege onderzoek drugshandel en witwassen © Omroep West
ALPHEN AAN DEN RIJN - Zeven mensen uit Alphen aan den Rijn zijn door de politie opgepakt, omdat ze worden verdacht van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De politie doorzocht dinsdagochtend vroeg hun huizen en garagebox. Daarbij werd één verdachte opgepakt, de rest is maandagmiddag en maandag- op dinsdagnacht aangehouden.
De politie kreeg in november een tip over de drugshandel. Uit het onderzoek blijkt dat vier verdachten uit één familie komen. De drugs werden in een garagebox opgeslagen en van daaruit verdeeld en verhandeld. Waarschijnlijk gingen de drugs ook naar het buitenland.
Agenten doorzochten de huizen van de verdachten (26 tot en met 39 jaar) en de garagebox. Daar werden softdrugs gevonden.

Witwassen

Daarnaast is een loungecafé aan de Van Nesstraat doorzocht. Dat café was de ontmoetingsplek waar de verdachten met elkaar afspraken. De kroeg, eigendom van één van de verdachten, was eerder tijdelijk gesloten door de gemeente. Vanwege het drugsonderzoek is het café Meet & Greet opnieuw voor onbepaalde tijd gesloten door de burgemeester.
'Wij denken dat het geld dat met de drugshandel verdiend werd via dit café werd witgewassen. Daarnaast maakten de verdachten ook misbruik van uitkeringen, huursubsidies en toeslagen', vertelt de politiechef.
De shishalounge Meet & Greet in Alphen is gesloten vanwege het drugsonderzoek
De shishalounge Meet & Greet in Alphen is gesloten vanwege het drugsonderzoek © Omroep West

'Strafblad achtervolgt je jaren'

Uit het onderzoek blijkt ook dat de verdachten veel contact hadden met jongeren die geregeld stelen en drugs dealen. 'Veel jongeren denken snel rijk te worden met deze handel, maar realiseren zich niet dat op dealen een forse straf staat. Bij een veroordeling hebben ze een strafblad dat ze jaren achtervolgt. Daardoor kunnen ze dan geen baan of stageplek krijgen', waarschuwt de politiechef.
De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.