OM in beroep tegen vrijlaten 'psychiatrische' man die familie mishandelde en bedreigde

Een patiënt in een GGZ-instelling.
Een patiënt in een GGZ-instelling. © ANP
ZOETERMEER - Het Openbaar Ministerie (OM) tekent beroep aan tegen het besluit van de rechtbank in Den Haag om een verdachte met psychiatrische stoornissen vrij te laten, terwijl er geen noodopvang voor de man beschikbaar is. Dat laat het OM woensdag weten.
De man kwam dinsdag na een beslissing van de rechtbank onverwacht op vrije voeten. Het OM betreurt deze gang van zaken, met name omdat er sprake is van slachtoffers. Daarom is er tegen deze uitspraak beroep ingesteld.
Samen met de raadsman probeerde het OM de uren na de beslissing van de rechtbank een vorm van opvang te regelen voordat de man de cel zou verlaten, maar tevergeefs. Dit heeft volgens het OM te maken met een ernstig capaciteitstekort.

Eis 180 dagen cel

Justitie vervolgde de man vanwege het mishandelen en bedreigen van familieleden, onder wie zijn moeder, in Zoetermeer en Leiderdorp. De eis was 180 dagen celstraf, waarvan zestig dagen voorwaardelijk. De rechter legde echter geen straf of maatregel op, omdat er geen psychiatrisch rapport lag over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Dat was wel toegezegd.