Leiden opent tweede ondergrondse parkeergarage in binnenstad

De nieuwe garage onder de Garenmarkt
De nieuwe garage onder de Garenmarkt © Omroep West
LEIDEN - De tweede grote ondergrondse parkeergarage van Leiden is af. Drie jaar geleden opende de garage onder de Lammermarkt en nu komt daar ook de garage onder Garenmarkt nog eens bij. Leiden heeft al jaren de reputatie dat het er moeilijk parkeren is, maar met in totaal een kleine 1000 ondergrondse parkeerplekken hoopt Leiden nu eindelijk van dat stigma af te zijn.
De nieuwe garage onder de Garenmarkt heeft 425 nieuwe parkeerplekken. En op de dag van de opening overheerst een trots gevoel bij zowel de bouwer als bij de verantwoordelijk wethouder. Want de bouw was een flinke uitdaging. Dat kwam met name omdat de gevels van de oude panden aan de Garenmarkt soms wel erg dicht bij de bouwput kwamen.
'We zijn hier midden in de stad aan het werk geweest', zegt Wiedse Louwerse van bouwcombinatie Dura Vermeer/Besix. 'We hebben daarbij gegraven tot 19 meter diepte en dat had tot gevolg dat er hele grote krachten kwamen op de wanden van de parkeergarage.' Desondanks hebben de omliggende panden geen ernstige schade opgelopen door de bouw.

Trots

'Wat mij vooral trots maakt is dat we er op deze manier voor zorgen dat bezoekers op een goede manier naar de stad kunnen komen', vertelt wethouder Fleur Spijker. 'Je parkeert je auto aan de rand van het centrum en dan kun je daarna te voet verder.'
De gemeente wil graag naar een autoluw centrum toe, maar dan zouden bewoners ook in de ondergrondse garages moeten kunnen parkeren. 'In principe is de garage voor bezoekers van de stad', aldus Spijker. 'We onderzoeken nog of bewoners er mogen gaan parkeren.'
Zo moet de Garenmarkt eruit gaan zien
Zo moet de Garenmarkt eruit gaan zien © Gemeente Leiden
Parkeren in de garage kan vanaf donderdag 12.00 uur. En nu de garage af is gaat het werk zich nu concentreren op de Garenmarkt zelf, want dat wordt een mooi en groen plein.