Grachten terug in Den Haag: 'Volgend jaar al bij het Piet Heinplein'

Zo moet het Piet Heinplein in het Zeeheldenkwartier eruit komen te zien
Zo moet het Piet Heinplein in het Zeeheldenkwartier eruit komen te zien © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil meer ruimte bieden aan water in Den Haag. Een ruime meerderheid steunt het voorstel van de VVD. Volgend jaar wordt er begonnen met het terugbrengen van de gracht bij het Piet Heinplein. Ook wordt het plan van bewoners van het Oude Centrum (rondom Chinatown) om het water terug te brengen als 'goed doordacht' gezien.
Nederland krijgt de komende jaren vaker te maken met extreme weersomstandigheden en grachten kunnen een grote rol spelen in de waterberging. Bovendien zien grachten er volgens de VVD ook nog eens mooi uit en passen ze bij het 'historische karakter' van de binnenstad. Daarom moet het stadsbestuur op redelijk korte termijn een plan maken voor het terugbrengen van meer grachten.
Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, buitenruimte) maakte bekend dat volgend jaar wordt begonnen met het terugbrengen van de gracht bij het Piet Heinplein. De uit 1902 daterende constructies daar moeten worden vernieuwd. Beide bruggen, aan de Elandstraat en de Anna Paulownastraat, zijn aan vervanging toe. 'Dit is de perfecte kans om het Piet Heinplein nog mooier te maken', aldus de wethouder.
Een schets van hoe het Piet Heinplein eruit kan komen te zien met onder andere een aanlegsteiger
Een schets van hoe het Piet Heinplein eruit kan komen te zien met onder andere een aanlegsteiger © Gemeente Den Haag

Openbreken Stille Veerkade

In het nieuwe ontwerp is ook een opstapplek opgenomen waar (rondvaart)boten kunnen aanmeren en passagiers kunnen op- en afstappen. Bredemeijer: 'Hoe gaaf zou het zijn als we het water, dat op dit moment nog onder het Piet Heinplein doorstroomt, weer zichtbaar maken en de historische singel kunnen herstellen? Zo wordt het echt een prachtige plek waar het heerlijk vertoeven is.'
Als het aan initiatiefnemers van het Oude Centrum ligt dan schommelen er na 120 jaar weer bootjes op de Paviljoensgracht, de Stille Veerkade en de Amsterdamse Veerkade. In september gaven de wijkbewoners al verschillende ideeën prijs.