Woningen in kerk Voorburg na twaalf jaar leegstand

De Voorburgse kerk.
De Voorburgse kerk. © Google Streetview
VOORBURG - De Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk in Voorburg krijgt na twaalf jaar leegstand eindelijk een nieuwe bestemming. De monumentale kerk in het centrum van Voorburg moet omgebouwd worden tot een modern wooncomplex. De nieuwe eigenaar Steenvlinder hoopt in 2022 met de bouw van de woningen te kunnen beginnen.
De kerk staat al sinds 1 januari 2008 leeg. De drie parochies die er tot die tijd waren in Voorburg zijn op die datum gefuseerd, waarna de Sint Martinuskerk de enig overgebleven actieve kerk werd. Vanaf dat moment is er gezocht naar een nieuwe bestemming voor de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk, maar zonder succes.
Met projectontwikkelaar Steenvlinder heeft de parochie na twaalf jaar eindelijk een koper voor de kerk, aangemerkt als rijksmonument, gevonden. De nieuwe eigenaar onderzoekt de mogelijkheden om in de kerk kluswoningen te realiseren. Dit zijn woningen die door Steenvlinder casco worden opgeleverd, waarna de kopers deze naar eigen creativiteit in kunnen richten.

Behoud van markant erfgoed

De vondst van een nieuwe eigenaar komt mede door de inzet van de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft twee jaar geleden drie mensen aangesteld die als taak hebben om eigenaren van rijksmonumenten te helpen om hun pand een nieuwe bestemming te geven. 'Het is voor de beleving van onze geschiedenis, het behoud van markant erfgoed en voor de erkenning van hun maatschappelijke traditie goed dat lege kerken een nieuwe rol kunnen krijgen. Als woning, culturele of economische broedplaats blijven ze onderdeel van een lokale gemeenschap', legt gedeputeerde Willy de Zoete uit waarom de aanjagers belangrijk zijn voor de provincie.