Huisgenoot bekent brandstichting Hillegom waarbij student Maolin omkwam

HILLEGOM - De brand in Hillegom waarbij de Chinese student Maolin Zhang (27) om het leven kwam, blijkt inderdaad aangestoken door zijn huisgenoot. Sean M. (22) uit Hillegom heeft bij de recherche een bekentenis afgelegd, bevestigt het Openbaar Ministerie donderdag na een bericht van de Volkskrant. M. heeft ook de twee andere brandstichtingen bekend waarvan hij wordt verdacht.

Tijdens de brand in januari 2019 brandden drie woningen volledig uit. Na de inspectie van het pand vond de politie het lichaam van de 27-jarige student. Een van de bewoners werd wakker van de brand en heeft de buren die lagen te slapen nog gewaarschuwd. Zij konden op tijd vluchten voor de brand. Voor Maolin was het te laat.

Maolin studeerde af aan de Tsinghua University in Beijing en kwam in juli 2017 naar Leiden voor een promotietraject in de astronomie. De ouders van Maolin wonen op het Chinese platteland. Als enig kind was Maolin van plan om na zijn studie zijn ouders in China financieel te ondersteunen.

Maolin Zhang | Foto: Universiteit Leiden

Sean M. werd drie maanden na de brand aangehouden. Eén van de redenen voor de verdenking tegen hem was dat hij een paar dagen voor de brand een crowdfundactie voor zichzelf was begonnen 'omdat hij alles was kwijtgeraakt bij een brand'.

Volgende week is er opnieuw een pro-forma zitting tegen de verdachte. De bekentenis betekent niet dat deze zitting ineens inhoudelijk zal zijn, zo zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie.

LEES OOK: Hillegom herdenkt omgekomen student Maolin (27): 'Dit hakt er flink in'

Meer over dit onderwerp:
HILLEGOM BRAND MAOLIN ZHANG
Deel dit artikel: