Rolstoelgebruikers doen aangifte tegen HTM vanwege rolstoelverbod in bussen

Elektrische bus van HTM
Elektrische bus van HTM © Omroep West
DEN HAAG - HTM weigert mensen in een elektrische rolstoel in hun aardgasbussen. Vanwege de veiligheid, zegt HTM. De belangenorganisatie van Hagenaars met een beperking, Voorall, gaat hier niet mee akkoord en steunt mensen die aangifte willen doen tegen HTM.
Voor velen is een ritje met de bus niet zo ingewikkeld. Maar voor veel Hagenaars met een beperking levert dat veel problemen op. Elektrische rolstoelen mogen namelijk niet in de aardgasbussen van HTM. De elektrische bussen zijn wel toegankelijk voor elektrische en gewone rolstoelen, maar die rijden nog maar op heel weinig lijnen in Den Haag.
Belangenorganisatie Voorall is teleurgesteld in het beleid van HTM. 'Het is tegen de wet om mensen met een beperking te weren uit het openbaar vervoer', aldus Wim Carabain, de voorzitter van Voorall. Dit probleem voor rolstoelgebruikers speelt al jaren. In 2016 meldde Omroep West dat het Haagse stadsbestuur aangaf dat elektrische rolstoelen en scootmobiels niet welkom zijn in de bussen van HTM.

College van de Rechten van de Mens

Al in 2016 oordeelde het College van de Rechten van de Mens (CRM) dat HTM geen mensen in een elektrische rolstoel mag verbieden om in de bus te gaan. Hierbij baseert het CRM zich op de 'gelijkebehandelingswetgeving' die busmaatschappijen verplicht om bussen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Maar de uitspraak van het College is niet bindend en HTM heeft nog geen veranderingen doorgevoerd.
Een grote frustratie voor Voorall is dat Den Haag de enige grote stad is waar elektrische rolstoelen niet de bus in kunnen. 'Als dat nou nog overal het geval zou zijn, was het een ander verhaal. Maar HTM is de enige die deze regels hanteert.'

Aangifte

Daarom steunt Voorall iedereen die aangifte wil doen tegen HTM. 'Het College heeft al gezegd dat het ongeoorloofd is, maar HTM luistert niet. Daarom gaan wij nu naar de rechter', aldus de organisatie. 'Wij willen niet alleen dat de bussen toegankelijk worden gemaakt voor rolstoelen, maar ook de bushaltes. Op dit moment kun je maar bij de helft van de 46 bushaltes met je rolstoel de bus in.'
'Onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs bij geringe snelheid de elektrische rolstoel gaat schuiven in onze stadsbussen', reageert HTM op de aangifte. 'En dit gebeurt ook als de veiligheidsriem is gebruikt en vasthoudstang naar voren is geklapt. De veiligheidsgordel zorgt in zo’n situatie voor beknelling van het bovenlichaam van de elektrische rolstoelgebruiker', vertelt de woordvoerder.

Gelijkvloerse trams

Gebruikers van elektrische rolstoelen in de Haagse regio zijn niet alleen aangewezen op het vervoer per stadsbus. Als alternatief vervoermiddel kunnen zij gebruikmaken van de gelijkvloerse trams 2, 3, 4, 9, 11, 15, 17 en 19. Ook kunnen zij gebruikmaken van elektrische buslijn 28.