Twee mannen in Gouda en vrouw uit Haastrecht besmet met coronavirus

Het protocol voor thuisisolatie
Het protocol voor thuisisolatie © ANP
DEN HAAG - Twee mannen uit Gouda zijn besmet met het coronavirus. Dat heeft de gemeente Gouda zondagavond bekendgemaakt. De twee mannen lijken geen relatie tot elkaar te hebben. Ook een 45-jarige vrouw uit Haastrecht is besmet met het virus. Een van de personen die in de regio Haaglanden besmet was geraakt met het coronavirus, is genezen verklaard.
Lees alles over het coronavirus in dit bericht, dat bij nieuws wordt aangevuld.
  • Op dit moment zijn er elf besmettingen in onze regio: Een man van in de dertig uit Leidschendam-Voorburg, een 32-jarige Oegstgeestenaar, een tiener en een veertiger uit Den Haag, een echtpaar uit Nootdorp, een kind (5) in Alphen aan den Rijn, een vrouw (23) in Delft, twee mannen uit Gouda (19 en 42) en een vrouw (45) uit Haastrecht.
  • Medewerkers van de Universiteit Leiden en het Alrijne Ziekenhuis zijn besmet. Het is onduidelijk waar deze personen wonen.
  • Het aantal besmettingen in Nederland is zondag gestegen naar 265. Daarvan zijn drie patiënten overleden. Zaterdag waren er nog 188 besmettingen.
  • Mensen uit risicogebieden met lichte klachten wordt aangeraden thuis te blijven.
  • Aangescherpt reisadvies: reis niet naar delen van Noord-Italië
  • Mensen met vragen over het coronavirus kunnen bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351.
Twee mannen uit Gouda zijn besmet met het coronavirus, dat bleek zondagavond uit de tweede test die bij hen is afgenomen. Het gaat om een 42-jarige man van wie nog niet bekend is hoe hij het virus op heeft gelopen. De andere patiënt is een 19-jarige man die in Noord-Italië op vakantie is geweest. Hij zit in thuisisolatie. De GGD Hollands Midden is voor beide mannen een contactonderzoek begonnen.
Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda maakte het nieuws van de besmettingen in zijn gemeente zondagavond bekend. 'Ik wens beide patienten veel beterschap toe', liet hij in een verklaring weten. 'Er is geen reden voor paniek of extra maatregelen behalve de hygiënemaatregelen bij griep die u zelf kunt nemen. We houden de situatie goed in de gaten. De gemeente is in nauw contact met het RIVM, de GGD en de Veiligheidsregio.'

Haastrecht

Er is een persoon in de gemeente Krimpenerwaard besmet met het coronavirus. Dit blijkt uit de nieuwe gegevens van het RIVM. De gemeente Krimpenerwaard meldt dat een 45-jarige inwoonster van Haastrecht besmet is met het coronavirus. Een tweede onderzoek heeft deze diagnose zondag bevestigd.
Volgens de gemeente is de vrouw afgelopen vrijdag opgenomen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Hier is zij direct in isolatie geplaatst. Naar omstandigheden maakt de vrouw het goed. Gelet op de sterke verdenkingen is de GGD Hollands Midden alvast gestart met het in kaart brengen van de contacten van de vrouw. De inwoonster van Haastrecht is de afgelopen tijd in Iran geweest. Mogelijk heeft zij het virus daar opgelopen.

Drie mensen overleden

Het aantal besmettingen in Nederland is gestegen met 77. In totaal zijn er nu 264 mensen besmet. Minister Bruins maakte bekend dat er zondag nog twee patiënten aan het coronavirus zijn overleden. Ze waren opgenomen in een ziekenhuis in Uden en een ziekenhuis in Sittard/Geleen. De overleden patiënten waren een 86-jarige man en een man van 82. Eerder deze week overleed een 86-jarige man die was opgenomen in een ziekenhuis in Rotterdam.

Reisadvies

Was je nog van plan om naar Noord-Italië te gaan? Let dan goed op het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken. Het reisadvies is voor vijftien delen van Noord-Italië aangescherpt. Nederlandse toeristen in de gebieden raadt het ministerie aan te vertrekken met bus, auto, trein of vliegtuig.
Een man van in de dertig uit de gemeente Leidschendam-Voorburg is besmet met het coronavirus. Dat meldde de GGD Haaglanden zaterdag. De besmetting werd vrijdagavond vastgesteld na laboratoriumonderzoek.
GGD Haaglanden liet weten dat de man uit de gemeente Leidschendam-Voorburg met ziekteverschijnselen in thuisisolatie zit 'Hij is aan de beterende hand.' De man was onlangs op vakantie in Noord-Italië. 'Het is zeer waarschijnlijk dat hij het virus daar heeft opgelopen.' De GGD is op dit moment bezig met een contactonderzoek.

School in Voorburg

De middelbare school Gymnasium Novum in Voorburg heeft laten weten dat een leerling besmet is met het coronavirus. Mogelijk gaat het om de tiener uit Den Haag, waarvan vrijdag werd bevestigd dat ze het virus heeft. De Voorburgse school en de GGD willen daar vanwege de privacy niets over kwijt. Een woordvoerster van de GGD wil alleen zeggen dat er vooralsnog één tiener uit Den Haag besmet is geraakt.

Vaccinonderzoek

Terwijl het aantal besmettingen in Nederland oploopt, wordt er in Leiden hard gewerkt aan een vaccin. Volgens het FD proberen meer dan honderd mensen van Janssen, de farmatak van Johnson & Johnson, een middel te vinden tegen het virus.

Andere landen

Er zijn ook buitenlandse updates te melden. Zo is het eerste coronageval op Malta ontdekt en is het aantal besmettingen in België zondag gestegen naar 200. Verder zijn er in China inmiddels 3070 mensen overleden. In de Verenigde Staten zijn dat er op dit moment zestien.

Besmetting in Oegstgeest

Een man van 32 uit Oegstgeest is besmet met het coronavirus. De eerste test was positief, meldt GGD Hollands Midden. De uitslag van een tweede test bevestigde dat. De man is in Noord-Italië geweest, hij zit nu in thuisisolatie. De GGD heeft de contacten van de man benaderd.
Burgemeester Jaensch van Oegstgeest zegt: 'Ik begrijp dat bewoners en ondernemers in Oegstgeest vragen hebben. Er is op dit moment geen reden voor grote ongerustheid. Het openbare leven kan doorgaan. Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school, of andere openbare plekken. Ook kunnen we gewoon onze dagelijkse boodschappen blijven doen en bij elkaar op bezoek gaan', aldus de burgemeester. Jaensch leeft mee met de man, die momenteel in isolatie verblijft. 'We hopen dat het goed met hem gaat en dat hij snel herstelt van zijn ziekte.'

Rutte: Geen extra maatregelen nodig

Volgens premier Rutte zijn er nog geen extra maatregelen nodig tegen het coronavirus. Dat zei de minister-president na afloop van de ministerraad. 'We zijn voorbereid, ook voor een volgende fase.' Grote evenementen hoeven volgens de regering niet te worden afgelast. 'Er is geen reden daartoe te adviseren', zo gaf de premier aan.

Medewerker Alrijne Ziekenhuis heeft coronavirus

Een medewerker van het Alrijne Ziekenhuis is besmet met COVID-19. De medewerker is ziek teruggekomen van vakantie en is sindsdien niet meer in het ziekenhuis geweest. De medewerker zit in thuisisolatie, het is niet bekend waar hij of zij woont. Patiënten en medewerkers van het ziekenhuis lopen dus geen extra risico op besmetting, zo meldt het ziekenhuis in een verklaring.

Twee mensen uit Den Haag zijn besmet

In Den Haag zijn twee mensen besmet met het coronavirus. Dit bevestigt de GGD Haaglanden. Volgens de besmettingskaart van het RIVM zijn er in Den Haag drie inwoners besmet, maar een van de meldingen is dubbel geteld. De GGD en het RIVM bevestigen dat alleen een tiener en een veertiger het virus hebben.
De man en het meisje kwamen onlangs allebei terug van vakantie in Noord-Italië. Ze zijn geen bekenden van elkaar. Ze zitten allebei thuis in isolatie, maar zijn aan de betere hand. GGD Haaglanden is direct een contactonderzoek gestart.

Medewerker Universiteit Leiden besmet

Een van de medewerkers van de universiteit Leiden is besmet met het virus. Dat meldt de universiteit op haar website. Het gaat om een personeelslid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De patiënt zit in thuisquarantaine en is lang voordat de ziekteverschijnselen optraden niet op de universiteit geweest, staat op de website. Huisgenoten van de medewerker zijn op het advies van de GGD ook in thuisquarantaine gegaan. Vanwege de privacy van de medewerker kan de universiteit niet vertellen waar de medewerker woont.

Netflix blaast première The Letter for the King af

De première van de Netflix-serie The Letter for the King in Tuschinski in Amsterdam op 16 maart gaat niet door. De serie is gebaseerd op de jeugdklassieker De brief voor de koning van de Haagse schrijfster Tonke de Vries. Vanwege de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de streamingdienst besloten 'geen enkel risico' te nemen. Het is het eerste grote cultuurevenement dat om die reden niet doorgaat in Nederland.
De Leidse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft zijn boekenweektournee afgelast. De auteur van Grand Hotel Europa zou in acht plaatsen in Nederland gaan spreken, maar ziet daar toch vanaf. Pfeijffer woont in Noord-Italië, waar tot dusver ongeveer waar nu zo'n vierduizend besmettingen zijn vastgesteld. Zijn woonplaats Genua ligt in de zone waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgegeven.

Bedrijf moet noodgedwongen personeel naar huis sturen

Veel medewerkers van het bedrijf Thearent in Hazerswoude-Dorp zitten voorlopig thuis. Het bedrijf werkt mee aan het opbouwen van evenementen, maar heeft door het coronavirus amper opdrachtgevers. Daarom hebben ze werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 'We hebben 70 procent van ons personeel naar huis moeten sturen', laat de directeur van het bedrijf weten.

LUMC laat minder studenten toe om hulpmiddelen te sparen

Het LUMC heeft haar beleid aangescherpt met betrekking tot studenten en co-assistenten die in het ziekenhuis mogen zijn. 'Om beschermingsmiddelen te besparen is er besloten dat studenten die normaal bijvoorbeeld in een operatiekamer meekijken, maar nog geen handelingen kunnen verrichten dit tijdelijk niet meer mogen doen', legt een woordvoerder uit. 'Op deze manier gebruiken we minder beschermingsmiddelen die mogelijk schaars raken.'

Waarom corona zo serieus wordt aangepakt

Een grootschalige verspreiding van het coronavirus in Nederland moet voorkomen worden, omdat dat de maatschappij zou kunnen ontwrichten. Dat zegt Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden. 'Als iedereen met een milde coronavariant ziek thuis zit, rijden er geen bussen, is de politie onderbezet en wordt er niet meer gewerkt', aldus De Boer. Het isoleren van (mogelijk) besmette personen is volgens haar daarom belangrijk.

HagaZiekenhuis stelt open dag uit

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft de open dag van 21 maart uitgesteld uit voorzorg tegen het coronavirus. 'We willen het risico voor onze bezoekers, patiënten en medewerkers zo klein mogelijk houden. Daarom stellen wij de open dag van zaterdag 21 maart uit', schrijft het ziekenhuis op haar website.

Chauffeurs van bloemen worden extra in de gaten gehouden

De bloemenveiling Royal FloraHolland heeft al haar medewerkers instructies gegeven hoe om te gaan met het coronavirus. De veiling doet ook zaken met Noord-Italië, een gebied waar een groot aantal besmettingen is uitgebroken. De handel heeft nog geen nadelige effecten ondervonden, zegt FloraHolland.
De chauffeurs die uit dat gebied komen worden nauwlettend in de gaten gehouden en bij ziekteverschijnselen snel naar huis gestuurd. Dit is evenwel nog niet voorgekomen, zegt COO Yme Pasma tegen mediapartner WOS.

Mondkapjes

De GGD's gaan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus beter verdelen over zorgverleners in Nederland. Dat zei minister Bruins (Medische Zorg) in het debat met de Tweede Kamer donderdag. Ook krijgen ziekenhuizen niet langer automatisch voorrang, maar kunnen bijvoorbeeld ook huisartsen voorgaan als de nood bij hen hoger is.
In de Kamer gingen al stemmen op om de export van mondkapjes, handschoenen en beschermende pakken te verbieden, zoals Duitsland heeft gedaan. Of om naar Frans voorbeeld de voorraden in beslag te nemen en door de overheid te laten uitdelen. Maar daar voelt de liberale bewindsman niets voor.

Debat Tweede Kamer over corona

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de aanpak van het virus in Nederland. Bekijk het debat hieronder terug.

Twee nieuwe besmettingen

In Nootdorp is een echtpaar van middelbare leeftijd besmet met het coronavirus. Het stel zit in thuisisolatie. Ze zijn waarschijnlijk ziek geworden op vakantie in Noord-Italië. De GGD doet contactonderzoek.

Haagse student niet besmet

De Universiteit Leiden laat via de website weten dat de student die in thuisisolatie zat niet besmet is met het coronavirus. De student, die in Italië is geweest en bij thuiskomst ziek werd, verbleef in isolatie binnen een wooncomplex van de universiteit in Den Haag. De isolatie is opgeheven.

Regels bij thuisisolatie

Wie thuis moet blijven vanwege besmetting met corona of een ziek familielid moet zich aan een aantal regels houden zoals goed schoonmaken, mondmasker voor huisgenoten, niet zoenen en geen seks.

Kind van 5 besmet

In Alphen aan den Rijn is het coronavirus vastgesteld bij een kind van 5. Dat meldt GGD Hollands Midden maandag. Het kind was vorige week op vakantie in Noord-Italië. Na de reis is de kleuter nog niet naar school geweest. Twee andere Alphense gezinnen zitten uit voorzorg thuis.
Volgens de GGD zit het kind op dit moment in thuisisolatie. 'Contacten van de patiënt worden momenteel door de GGD benaderd en krijgen leefregels en instructies hoe te handelen bij klachten', laat GGD Hollands Midden weten. 'Mochten deze contacten klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het nieuwe coronavirus.'

Nog twee Alphense gezinnen thuis

Het gezin was op wintersport in Noord-Italië en reisde samen met een ander gezin, waarvan leerlingen op dezelfde school zitten als de 5-jarige bij wie het coronavirus is vastgesteld. In dit gezin zijn geen klachten geconstateerd die passen bij het virus. Uit voorzorg blijft het gezin wel twee weken thuis. Gedurende die periode worden de gezinsleden dagelijks gemonitord door de GGD.
Een derde gezin verbleef op hetzelfde vakantieadres. Dit gezin hoeft niet in quarantaine, maar toch is door de Bonifacius School in overleg met de ouders besloten ook deze kinderen uit voorzorg veertien dagen thuis te houden.

Reactie burgemeester besmetting Alphen

Burgemeester Liesbeth Spies heeft maandagavond gereageerd op de coronabesmetting in Alphen aan den Rijn en de thuisisolatie van het 5-jarige kind. 'Daaruit kun je afleiden dat de situatie niet heel ernstig is', zegt ze.
Burgemeester Spies reageert voor de camera van mediapartner Studio Alphen:

Extra drukte bij huisartsen en gezondheidscentra

Huisartsen stuurden maandag een open brief aan minister Bruins waarin ze hun zorgen uiten over de uitbraak van het coronavirus en toenemende druk op de gezondheidszorg. Binnen de regio is dat al merkbaar; huisartsenpraktijken- en posten krijgen per dag tientallen telefoontjes meer te verwerken. 'Mensen zijn ongerust', zegt de assistente van huisartsenpraktijk Ypenburg. 'Ze willen informatie, of ze mogen reizen en niet thuis hoeven blijven bijvoorbeeld. We zijn goed voorbereid op eventuele besmettingen. We hebben ook een speciaal ingericht spreekuur, waar we twijfelgevallen meteen naar verwijzen.'
De assistente van huisartsenpraktijk Akkerman in het Zoetermeerse Gezondheidscentrum Rokkeveen-Oost: 'We krijgen dagelijks tientallen telefoontjes extra van mensen die ongerust zijn, vooral als ze hoesten en koorts hebben. Maar er heerst ook een gewone griep. Mensen worden wat zenuwachtiger door wat er allemaal in de media verschijnt. Als we het niet vertrouwen sturen we diegene meteen door naar de huisarts. Die heeft weer een directe lijn met de GGD. Wij zijn verder goed voorbereid. Ook maken we extra schoon en we schudden geen handen, geen highfives of zoenen. Wij zwaaien naar elkaar.'

Kabinet: voorlopig is indammen coronavirus genoeg

Het kabinet blijft zich voorlopig richten op het indammen van het coronavirus. Mocht het virus toch fors verder om zich heen grijpen, dan liggen er maatregelen klaar voor een volgende stap, zegt premier Mark Rutte na crisisberaad met betrokken ministers. Daarvoor worden nu voorbereidingen getroffen. Het dagelijks leven moet vooral gewoon doorgaan, is zijn boodschap. 'Kinderen kunnen gewoon naar school. Vergaderingen kunnen gewoon doorgaan. En grote evenementen gelasten we niet af.'

Breng coronapatiënten niet naar verpleeghuizen

Het voornemen van minister Bruins (Medische Zorg) om patiënten met het nieuwe coronavirus eventueel te verzorgen in verpleeghuizen als de ziekenhuizen te vol komen te liggen, stuit op grote weerstand bij Ouderenbond ANBO. Volgens directeur Liane den Haan is dat een een ondoordacht en onzinnig plan dat meteen van tafel moet. 'In verpleeghuizen wonen hele kwetsbare oude mensen met een zeer fragiele gezondheid. Het is een ongewenst hoog risico om deze mensen aan een mogelijke besmetting bloot te stellen.'
Het idee om zo nodig verpleeghuizen als alternatieve locatie aan te wijzen voor coronapatiënten komt van het landelijke Outbreak Management Team (OMT). Dat team van deskundigen van onder meer het RIVM adviseert de GGD'en in het land nu al voorbereidingen te treffen voor alternatieve behandellocaties, 'om de capaciteit van de zorg op korte termijn uit te kunnen breiden en optimaal te benutten'.

Beschermingsmiddelen

De minister heeft ook laten kijken of de zorgmedewerkers beschikken over voldoende beschermingsmiddelen als mondkapjes. Er is nog geen signaal dat er een tekort is, maar de vraag neemt volgens Bruins wel toe. De minister wil dat er in Europees verband een voorraad aangelegd wordt voor het geval er tekorten ontstaan.
De minister benadrukt dat de hulpmiddelen er vooral zijn 'om patiënten te kunnen behandelen in de zorgsector, en dat ze weinig bescherming bieden voor algemeen gebruik. Gebruik daarvan door het publiek is geen praktische maatregel.'

Thuisblijfadvies

In verband met de uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) adviseert het RIVM mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten (‘lichte luchtwegklachten’) of koorts hebben, thuis te blijven. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het dagelijks leven, ook kan dit consequenties hebben voor het eventueel bijwonen van een rechtszaak. Dat meldt Rechtspraak op de website.

Delft

Afgelopen zaterdag werd bekend dat een 23-jarige studente uit Delft besmet is met het coronavirus. Ook zij is op vakantie geweest in Noord-Italië. De vrouw zat de eerste dagen in thuisisolatie. Inmiddels heeft de GGD besloten haar over te plaatsen naar een andere woonruimte, omdat isolatie in haar studentenwoning lastig vol te houden is. De Delftse maakt het redelijk goed.
De GGD vraagt mensen met gezondheidsklachten te bellen naar het landelijke informatienummer (0800-1351) voordat zij de huisarts raadplegen. Ook mensen met vragen over het coronavirus kunnen daar terecht. Als klachten verergeren moet de huisarts gebeld worden. Eerder werd al opgeroepen om de praktijk te bellen en om niet zelf bij de huisarts langs te gaan. Dit om eventuele besmetting van anderen te voorkomen.

Ziekteverschijnselen

Om overbelaste huisartsen en GGD's een hart onder de riem te steken heeft het RIVM maandagmiddag ook een oproep gedaan: alleen mensen met heftige klachten zoals hoge koorts in combinatie met kortademigheid moeten de dokter bellen. 'Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom geen dokter te bellen', laat het RIVM weten.
Volgens het RIVM is het 'geen probleem' dat sommige besmettingen op deze manier niet geregistreerd worden. Het advies om bij ziekteverschijnselen meteen thuis te blijven geldt alleen voor mensen die onlangs in een van de risicolanden zijn geweest: China, Zuid-Korea, Iran, een deel van Japan en het noorden van Italië. Mensen uit bijvoorbeeld Loon op Zand, waar de eerste Nederlandse patiënt vandaan komt, hoeven dat niet.