Broederliefde mag definitief niet optreden op Bevrijdingsfestival Zoetermeer vanwege antisemitisme

De hiphopgroep Broederliefde
De hiphopgroep Broederliefde © ANP
ZOETERMEER - Het geplande optreden van hiphopformatie Broederliefde op Bevrijdingsfestival Zoetermeer gaat niet door. Dat laat organisator Floravontuur Promotie Zoetermeer weten aan Omroep West. De programmering van de Rotterdamse groep lag gevoelig vanwege eerdere antisemitische uitspraken van bandlid Emms.
'Wethouder Margreet van Driel (Citymarketing en Evenementen) heeft na alle commotie besloten het optreden niet toe te staan', aldus directeur Ruud Steggerda van Floravontuur Promotie Zoetermeer aan Omroep West 'We begrijpen het, maar we vinden het wel jammer. Het betreft een incident uit 2016. Broederliefde heeft spijt betuigd en sindsdien op diverse bevrijdingsfestivals opgetreden.' Volgens Steggerda was dat de afweging om de formatie dit jaar ook uit te nodigen voor Bevrijdingsfestival Zoetermeer.
Wethouder van Driel zette daar dus een streep doorheen. 'Het past eenvoudigweg niet bij een bevrijdingsfeest', aldus de wethouder. 'In 2017 was dit al de aanleiding voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei om Broederliefde uit de zogeheten helikoptertour te halen. En dat is voor mij nu ook de reden, om ze niet in Zoetermeer te laten optreden. Ik wil geen enkele controverse rondom dit belangrijke evenement in de stad.

Ambassadeurs

Broederliefde zou in 2017 als ambassadeurs van de vrijheid op het podium staan van diverse bevrijdingsfestivals, totdat een filmpje opdook waarin was te zien dat bandlid Emms antisemitische leuzen scandeert ('Hamas Hamas joden aan het gas') tijdens de bekerfinale Feyenoord-Utrecht in 2016. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei beëindigde daarop de samenwerking met de Rotterdammers.
Van Driel: '2020 is ook nog eens een bijzonder jaar. We vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Sindsdien leven we samen in vrede, in een vrij en democratisch land. Het bevrijdingsfestival moet een feest zijn voor iedereen, ongeacht aard, afkomst of religie. Inmiddels hebben mij reacties bereikt van verontruste en soms verontwaardigde inwoners, die vinden dat Broederliefde niet thuishoort op ons Bevrijdingsfestival. Ik heb daarom als bestuurder mijn verantwoordelijkheid genomen en de organisatie opgedragen deze artiesten uit de line-up te halen.'

Teleurgesteld

De organisatie heeft Broederliefde inmiddels op de hoogte gebracht van het besluit. Volgens Steggerda reageerden de hiphoppers teleurgesteld. Wie het gat in de programmering gaat opvullen is nog niet bekend. Omroep West heeft Broederliefde nog niet kunnen bereiken voor een reactie.
Ondanks excuses blijft het incident kleven aan de formatie. Judith van der Wenden uit Zoetermeer sprak eerder al haar afschuw uit over het geplande optreden. 'Schandalig dat de antisemieten van Broederliefde op dit festival optreden, hopelijk betaalt de gemeente niet mee', aldus Van der Wenden op Twitter.

Onacceptabel

Ook burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroot reageerde verontwaardigd op het geplande optreden. Tegen Omroep West zei hij dinsdag: 'Ik ga er niet over, maar constateer dat er een band komt die racistische, antisemitische uitlatingen heeft gedaan. Het is ondenkbaar en onacceptabel dat ze optreden op het bevrijdingsfestival.'
De burgervader riep de organisatie op de programmering nog eens onder de loep te nemen. 'Broederliefde, mensenliefde, zo mogen ze niet heten. Ik heb laten weten dat ik het onacceptabel vind.’