Meerderheid Haagse partijen wil vluchtelingenkinderen opvangen

Een kind in een vluchtelingenkamp in Lesbos
Een kind in een vluchtelingenkamp in Lesbos © ANP
DEN HAAG - Een meerderheid van de partijen in de Haagse gemeenteraad wil vluchtelingenkinderen die vast zitten op het Griekse eiland Lesbos opvangen in Den Haag. Daarmee sluit de gemeenteraad zich aan bij de gemeente Amsterdam. Ook in Groningen en Utrecht pleitten de GroenLinks-fracties voor opvang.
Volgens coalitiepartijen GroenLinks, D66, en PvdA en de oppositiepartijen Haagse Stadspartij, SP, Nida, Islam Democraten, Partij voor de Dieren, 50PLUS en ChristenUnie/SGP, moet de stad samen met andere steden zo'n 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen. 'Zo kunnen we de meest onschuldige slachtoffers van oorlog en geweld, de kinderen, een warm thuis te bieden', aldus gemeenteraadslid Serpil Ates (GroenLinks).
Op het eiland waar de vluchtelingen verblijven zijn geweld en honger dagelijkse kost. Die vluchtelingen komen vooral uit Syrië en andere conflictgebieden. De partijen noemen de situatie op het eiland een 'humanitaire ramp.' 'Zo komen duizenden mensen die voor oorlog vluchtten, opnieuw op een plek van honger en geweld terecht. Wij kunnen kwetsbare kinderen in Den Haag helpen en met deze partijen zeggen we ook daartoe bereid te zijn', aldus Ates.

Leiden

De gemeente Leiden voegde de daad bij het woord een heeft aangeboden om vluchtelingenkinderen op te vangen. Dat bevestigde burgemeester Henri Lenferink (PvdA) tegenover mediapartner Sleutelstad. Volgens Lenferink (PvdA) wordt er gedacht aan zo'n 25 kinderen, maar is er door de gemeente nog geen besluit genomen over het exacte aantal.
'We zien dat dit nu hard nodig is. Het gaat om kinderen, waarvan de ouders zijn overleden of vermist zijn. Leiden is van oudsher een stad van vluchtelingen, ik heb er alle vertrouwen in dat wij deze kinderen op een goede manier kunnen opvangen', aldus de burgemeester.