Hoe een identiteitscontrole in Oegstgeest leidt tot 16 jaar cel voor moord

Een vuurwapen | Foto ter illustratie: ANP
Een vuurwapen | Foto ter illustratie: ANP
OEGSTGEEST - De 47-jarige Juri H. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor de moord op kickbokser Coen de Nijs uit Alkmaar in 2001. De politie kwam de man in 2018 op het spoor dankzij een identiteitscontrole in Oegstgeest. Hij werd daar opgepakt met een vals identiteitsbewijs en een geladen vuurwapen. Tijdens het onderzoek bleek dat hij de moord op zijn kerfstok had.
Op 12 december 2018 werd Juri H. in Oegstgeest gespot tijdens een surveillance door de politie. De agenten vonden dat H. zich verdacht gedroeg en hielden hem aan. Hij bleek niet alleen een vals Ests identiteitsbewijs bij zich te hebben - hij leek niet op de foto-, maar ook een geladen vuurwapen. In samenwerking met de politie in Estland kwam de politie achter de identiteit van Juri H. en kwam aan het licht dat hij internationaal gezocht werd voor een inmiddels verjaarde zaak.
Na onderzoek werd H. in april 2019 veroordeeld tot acht maanden cel wegens wapenbezit. Na zijn straf zou hij worden uitgezet naar Estland, maar dat komt er niet van. Tijdens het onderzoek bekende hij namelijk een moord uit 2001. Het bleek om de coldcase van de moord op de kickbokser Coen de Nijs in Alkmaar te gaan.

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie eiste in de rechtbank van Alkmaar vijftien jaar tegen de man, maar de rechter veroordeelde hem tot een celstraf van zestien jaar. De rechtbank legde deze hogere straf op, omdat de moord alle kenmerken heeft van een doordachte en voorbereide liquidatie en de verdachte niet in wilde gaan op waarom hij de moord gepleegd heeft.