Haagse Eva Pronk (15) leest eigen gedicht 'Vrijheid' voor op 4 mei

Kinderen leggen bloemen bij het Nationale Monument op de Dam.
Kinderen leggen bloemen bij het Nationale Monument op de Dam. © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De 15-jarige Eva Pronk mag op 4 mei haar gedicht 'Vrijheid' voordragen tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam. De scholiere uit Den Haag won de finale van 'Dichter bij 4 mei' die zaterdag in Alphen aan den Rijn was.
'Dichter bij 4 mei' is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar. Het wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met het Poëziepaleis. Naast Eva Pronk zijn er nog drie andere winnaars. Zij dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in Nationaal Monument Kamp Amersfoort (19 april), Nationaal Monument Kamp Vught (4 mei) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork (4 mei).

Nationale Viering Bevrijding

Zaterdag werd ook bekend dat de 11-jarige Mily Al-Azzazzi uit Scheveningen de 5 mei-kinderlezing uitspreekt tijdens de uitzending van de Nationale Viering Bevrijding. Daar zal ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel spreken. De 5 mei-kinderlezing laat de visie van een kind op het thema vrijheid zien. Mily vertelt in haar lezing over haar moeder, die uit Irak is gevlucht.
Alle winnaars komen uit Zuid-Holland omdat de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei begint in deze provincie.