Indisch Herinneringscentrum blij met koninklijke excuses, FIN onaangenaam verrast

DEN HAAG - De excuses die koning Willem-Alexander aan Indonesiƫ heeft overgebracht voor het geweld van Nederlandse zijde tijdens de strijd om de onafhankelijkheid van dat land is een 'mooi gebaar en een goede stap'. Dat zegt directeur Yvonne van Genugten van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

Dat geldt ook voor de felicitatie aan Indonesië door de Nederlandse vorst met de viering van 75 jaar onafhankelijkheid. Er is immers lang discussie geweest over wanneer die onafhankelijkheid nu eigenlijk inging: in 1945 toen die door Soekarno werd uitgeroepen of in 1949 toen Nederland de soevereiniteitsoverdracht tekende.

Van Genugten hoopt dat de uitspraken van de koning de weg verbreden naar meer uitwisseling van verhalen en ervaringen van beide kanten. Juist ook omdat de verontschuldiging en felicitatie verschillend zullen worden ontvangen door diverse groepen in de samenleving.

Leed tijdens Japanse bezetting

Ze benadrukt dat we oog moeten blijven houden voor al het leed dat (Indische) Nederlanders tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de zeer roerige tijd daarna hebben ondergaan. Zo hadden ze soms zwaar te lijden van met name losse strijdgroepen, zogenoemde pemoeda's tijdens deze Bersiapperiode. Maar 'je moet èrgens beginnen' met de definitieve ontspanning, zegt Van Genugten.

In het Herinneringscentrum is al een begin gemaakt met genoemde uitwisseling. Onder meer door het recente jongerenproject My Story - Shared History, waarbij de deelnemers met elkaar in dialoog gingen.

Zeer bedenkelijk

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is echter 'onaangenaam verrast en diep getroffen' door de excuses die koning Willem-Alexander heeft aangeboden aan Indonesië vanwege het Nederlandse geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Excuses zijn volgens de FIN ongepast, omdat het voorbij gaat aan het leed van (Indische) Nederlanders tussen 1945 en 1949 door de terreur van Indonesische kant.

De federatie vindt het zeer bedenkelijk dat de koning onderdeel is geworden van een zeer beladen onderwerp. Ze wijst erop dat dit bij slachtoffers en nabestaanden zeer gevoelig ligt. 'Onze ouders zouden zich omdraaien in hun graf bij het horen van het nieuws, een groep die de Indonesische slachtpartijen maar ternauwernood wist te overleven. Helaas laat de Nederlandse regering deze groep opnieuw in de kou staan.'

Meer over dit onderwerp:
INDISCH EXCUSES KONING WILLEM-ALEXANDER
Deel dit artikel: