'Vandaag beginnen we met een schone lei, Subh Holi!

DEN HAAG - Ze gaan met tassen vol poeder in de aanval. Sommige kinderen hebben zelfs een soort poederkanon bij zich. In één minuut staat het hele schoolplein van de Shri Vishnu school in Den Haag in kleur en zien de kinderen er allemaal uit alsof er een snoepwinkel ontploft is. 'Holi Phagwa is een van de grootste feesten binnen de Hindoestaanse gemeenschap', zegt adjunct directeur Shailaya Nanda van de school.
Het is al twee dagen feest op de Haagse Shri Vishnu school. Dinsdag staan er diverse optredens van de kinderen op het programma. Met daarna nog veel eten en als afsluiter het 'poederfestijn'. 'Deze dagen is het hard werken', vertelt Shailaya Nanda. 'De Holi Phagwa is één van de grootste feesten binnen de Hindoestaanse gemeenschap.'
Meester Jan Bilgoe staat voor groep 5. 'Ik heb ze uitgelegd dat Holi Phagwa de start is van een nieuwe periode, dus als je nog iets te vereffenen hebt, spreek het dan uit. Vandaag beginnen we met een schone lei, het is een bezinningsfeest.'

Subh Holi!

Holi Phagwa duurt twee dagen. De eerste dag wordt het verhaal van prins Prahlad verteld. Dat laat zien dat het goede altijd het kwade overwint. Deze dag heet de Holika Dahan en dan steken Hindoes een grote brandstapel in vuur.
De tweede dag is het Holifeest. 's Ochtends wordt er met het as van de brandstapel gespeeld. In de middag staan de festiviteiten in het teken van het water, want water staat voor leven. Door iemand met gekleurd water te besprenkelen, wens je die persoon een kleurrijk leven toe en je zegt daarbij Subh Holi, wat betekent Gelukkig Nieuwjaar!