Bestuur HWW Zorg in Den Haag stapt op vanwege 'verschil van inzicht'

FNV voert actie tegen ontslagen bij HWW met 'lulkoekjes'. | ARCHIEF: Omroep West
FNV voert actie tegen ontslagen bij HWW met 'lulkoekjes'. | ARCHIEF: Omroep West
DEN HAAG - De raad van bestuur van HWW Zorg in Den Haag is opgestapt. Voorzitter Bert Deitmers en lid Desiree Sollewijn Gelpke hebben hun functie neergelegd wegens 'een verschil van inzicht met de raad van toezicht'. HWW zegt daarover alleen dat 'gezamenlijk is besloten ruimte te bieden aan een nieuw bestuur in het belang van HWW Zorg, haar medewerkers en cliënten'.
'Wat is er toch aan de hand bij de raad van bestuur van HWW Zorg?', vraagt gemeenteraadslid Janice Roopram van Hart voor Den Haag/Groep de Mos zich af. Vier jaar geleden stuurden de toezichthouders de bestuursvoorzitter ook al de laan uit. Volgens Roopram was daar toen intern fel verzet tegen.
'Zowel de cliëntenraad als de ondernemingsraad waren tegen het vertrek van de toenmalige bestuursvoorzitter. De bestuursvoorzitter stelde openlijk misstanden aan de kaak over een hoge werkdruk en slechte zorg als gevolg daarvan.' Roopram vraagt het stadsbestuur erop toe te zien dat de zorg van HWW niet lijdt onder de bestuursperikelen.

HWW: 'Geen conflict'

Sjef van Gennip, de voorzitter van de raad van toezicht, laat in een verklaring weten dat daarvoor niet hoeft te worden gevreesd: 'De Raad van Toezicht en Raad van Bestuur benadrukken dat het genomen besluit geen gevolgen heeft voor de continuïteit, de kwaliteit van de zorg en de diensten die HWW zorg aan haar cliënten verleent. Op de werkvloer werken veel professionals, die met hart en ziel dag in, dag uit goeie zorg verlenen.'
Volgen Van Gennip is er geen sprake van een conflict tussen bestuur en toezichthouder: 'HWW zorg is een organisatie in transitie, waarbij we van grote achterstand naar een gezonde situatie groeien. De Raad van Toezicht en Raad van Bestuur waren het eens over de noodzaak tot deze verandering. Over de manier waarop en in welk tempo verschilden de Raad van Toezicht en Raad van Bestuur echter van mening. Uiteraard is er geprobeerd dit verschil te overbruggen, maar is uiteindelijk in goed overleg besloten uit elkaar te gaan en ruimte te maken voor nieuw bestuur. '

Bewogen verleden: voortzetting Meavita

Precies vier jaar geleden, op 2 maart 2016, moest de voorganger van Deitmers, bestuursvoorzitter Lettie van Atteveld het veld ruimen. Zij vertrok omdat zij huisvestingsgeld zou hebben gebruikt voor de exploitatie van de zorginstelling. De raad van toezicht nam het haar verder kwalijk dat zij de raad niet meteen op de hoogte had gebracht van een kritisch Inspectierapport.
HWW Zorg, met elf verpleeghuizen en woonzorgcentra in Den Haag, heeft een bewogen verleden. Het is een voortzetting van het verpleeg- en thuiszorgbedrijf Meavita. Dat ging elf jaar geleden failliet na een aantal fusies en verkeerd gelopen miljoeneninvesteringen.