Richard de Mos wil nieuwe burgemeester van Den Haag worden

Richard de Mos in 2018 als wethouder in Den Haag | Foto ANP
Richard de Mos in 2018 als wethouder in Den Haag | Foto ANP
DEN HAAG - Richard de Mos stelt zich kandidaat als burgemeester van Den Haag. Hij heeft een sollicitatiebrief gestuurd naar Jaap Smit, de commissaris van de Koning van Zuid-Holland. De Mos denkt dat hij geschikt is als burgemeester, ondanks de corruptiezaak die tegen hem loopt. 'Ik denk dat ik de herkenbare, verbindende en daadkrachtige burgemeester kan zijn die deze stad nodig heeft', schrijft hij in zijn sollicitatiebrief die hij openbaar maakt.
Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) nam afgelopen najaar ontslag als wethouder van Den Haag na een motie van wantrouwen aan zijn adres. Samen met collega-wethouder en partijgenoot Rachid Guernaoui wordt hij verdacht van ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en omkoping. Guernaoui nam ook ontslag en zit nog altijd thuis. De Mos is inmiddels weer terug in de gemeenteraad als fractievoorzitter van zijn partij. Beide ontkennen de beschuldigingen.
Ondanks het strafrechtelijk onderzoek waarin hij verdachte is, vindt hij zijn sollicitatie gerechtvaardigd. 'Ik ben na vijf maanden nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld en kan, mede uit liefde voor mijn stad, niet jaren op mijn handen gaan zitten', schrijft hij.
Bekijk hier wat Richard de Mos zegt over de corruptiezaak:

Gekozen burgemeester

De Mos is de tweede kandidaat die openlijk solliciteert naar het burgemeesterschap van Den Haag. Eerder liet waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase weten dat hij een sollicitatiebrief heeft geschreven, als statement voor openheid en transparantie in het benoemingsproces.
De Mos volgt deze weg. De Mos: 'Ook voor mij is mijn openlijke sollicitatie een statement voor de gekozen burgemeester. Het is bizar dat wij als vrije en bekwame burgers nog steeds geen enkele invloed hebben op wie de functie bekleedt. De bekendste en belangrijkste bestuurder van de stad wordt in een schrale partijpolitieke tombola verkozen, in het geheim, achter gesloten deuren.' In Nederland voert een vertrouwenscommissie, die bestaat uit gemeenteraadsleden, in het diepste geheim gesprekken met burgemeesterskandidaten en schuift de meest geschikte naar voren.
Bekijk hier wat Richard de Mos zegt over de gekozen burgemeester:

Meningen verdeeld

Op straat zijn de meningen verdeeld over de gooi van De Mos naar het burgemeesterschap.
Bekijk hier de reacties van Hagenaars:

Ontslag Krikke

De commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, heeft 'kennis genomen van de openbare kandidatuur van Richard de Mos'. Smit wil er verder niets over kwijt. 'Over individuele kandidaten doe ik geen uitspraken, omdat ik gebonden ben aan de geheimhoudingsplicht', aldus de commissaris.
Het is dan ook niet bekendgemaakt wie zich nog meer kandidaat hebben gesteld voor het burgemeesterschap van Den Haag. Kandidaten kunnen nog tot zaterdag 14 maart een brief schrijven. Den Haag heeft een nieuwe burgemeester nodig omdat Pauline Krikke afgelopen najaar ontslag nam vanwege het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over de Scheveningse vonkenregen. Sindsdien is VVD'er Johan Remkes waarnemend burgemeester. Hij vertrekt op 1 juli.
De sollicitatiebrief van Richard de Mos kun je hier (pdf) lezen.