Toename van illegale medicijnen in Poolse supermarkten: 'Net zo lucratief als hennepteelt'

Het speciale team van de politie tijdens een controle in Den Haag
Het speciale team van de politie tijdens een controle in Den Haag © NOS
DEN HAAG - Er liggen steeds meer illegale medicijnen in de schappen van Poolse supermarkten in Den Haag. Dat meldt de NOS. Om dit tegen te gaan heeft Den Haag een speciaal team opgezet om deze supermarkten te controleren. De herkomst van de medicatie is vaak onbekend en het kan mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
Speciale teams van politie, douane, UWV en sociale recherche zien in Den Haag een toename van illegale medicijnen in schappen van Poolse supermarkten, meldt de NOS woensdag. Het gaat om middelen als pijnstillers, maar soms ook zwaardere medicijnen als antibiotica.
'Wij zien dat hun assortiment steeds uitgebreider wordt', zegt Marcel, teamleider bij een van die speciale teams. Met de medicijnenhandel wordt volgens de politie inmiddels net zoveel verdiend als met de hennepteelt.

Gezondheidsrisico's

Het speciale team doet geen invallen, benadrukt teamleider Marcel. Dat zou veel meer inzet kosten van het Openbaar Ministerie (OM). Den Haag heeft daarom een regionaal team opgericht dat zogeheten bestuurlijke controles uitvoert. Volgens Marcel is dat veel goedkoper én efficiënter.
Voor het verkopen van medicijnen, ook legale, is een Nederlandse opleiding en vergunning verplicht. Bovendien kan het gebruik grote gezondheidsrisico's opleveren. De precieze herkomst is vaak onbekend en de kwaliteit van de middelen is niet door Nederlandse toezichthouders gecontroleerd.

Schappen vol medicijnen

Het team van Marcel was al bij veertien van de ongeveer honderd Poolse winkels in de regio Den Haag. Naast illegale sigaretten en drank waar geen accijns over is betaald, let het team dus vooral ook op illegale medicijnen. Want daarvan worden er de laatste maanden steeds meer gespot in de winkeltjes.
Bij zo'n controle worden op een locatie alle gevonden medicijnen in beslag genomen. 'We zien hier vier vierkante meter schap dat volstaat met medicatie, vooral met Poolse opschriften', beschrijft Marcel.

Boetes en vervolging

Aan het eind van de dag heeft het team van Marcel veertig dozen en kratten vol medicijnen in beslag genomen. Een financiële klap voor de winkels: de koopwaar is weg en de boetes kunnen variëren van 500 tot 80.000 euro. In sommige winkels werd zwart of naast een uitkering gewerkt. Voor die ondernemers dreigt vervolging.
De politie onderzoekt nog waar de koopwaar vandaan komt. Volgens teamleider Marcel is het ondertussen wel duidelijk dat er grotere organisaties achter zitten: 'Zij opereren zeker regionaal, en misschien zelfs landelijk bij de invoer van dit soort producten.'
De NOS ging mee met een van de controles: