Haagse 'bitcoinwisselaars' aangehouden in verband met witwasonderzoek

Bitcoins
Bitcoins © ANP
DEN HAAG - De politie heeft dinsdag een groep verdachten aangehouden in verband met een onderzoek naar het illegaal handelen in bitcoins. Twee van de verdachten komen uit Den Haag en werden maandag aangehouden. Een derde Haagse verdachte, een vrouw, heeft zich woensdag op het politiebureau gemeld.
De verdachten zouden bitcoins van criminelen omwisselen in contant geld. Dat deden ze voor criminelen die hun bitcoins vermoedelijk verdienden met de handel in drugs op het darkweb. Het onderzoek richtte zich op de bitcoinwisselaars. Het contante geld zou ook via criminele activiteiten bij de verdachten zijn terechtgekomen, aldus de politie. 'Wij vermoeden dat op deze manier voor criminelen geld werd wit gewassen.'
De politie laat weten dat het onderzoek al langer loopt. Op maandag werden in Den Bosch, Amsterdam en Den Haag invallen gedaan bij een aantal bedrijfspanden en woningen. Daarbij werden computers en telefoons in beslag genomen. Samen met andere verdachten uit Rosmalen, Edam en Den Bosch worden de Hagenaren verdacht van witwassen.