LUISTER TERUG: Haagse burgemeesterskandidaten De Mos en Blase in debat op Radio West

Bert Blase (link) en Richard de Mos (rechts)
Bert Blase (link) en Richard de Mos (rechts) © ANP - Bewerking: Omroep West
DEN HAAG - De twee kandidaat-burgemeesters Richard de Mos en Bert Blase kruisten vrijdagavond de degens in het Radio West-programma Studio Haagsche Bluf. Beide kandidaten hebben openlijk gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Den Haag. De Mos en Blase willen allebei dat de geheimzinnigheid rond de benoemingsprocedure van burgemeesters eraf gaat.
Luister het debat hier terug:
Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos maakte woensdag bekend dat hij voor het hoogste ambt in Den Haag gaat. 'Ik denk dat ik de herkenbare, verbindende en daadkrachtige burgemeester kan zijn die deze stad nodig heeft', schreef hij in zijn sollicitatiebrief aan Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Ook wil hij een lans breken voor de gekozen burgemeester.
De Mos volgt het spoor van Bert Blase, de waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Blase wil af van de sfeer van geheimhouding die rond de benoeming van burgemeesters hangt en is van mening dat openheid vertrouwen wekt. Hij heeft daarom zijn sollicitatie openbaar gemaakt. Hij vindt dat de inwoners van Den Haag 'het recht hebben te weten wie er belangstelling heeft'.

Coronavirus

De Mos en Blase zouden onder leiding van de beweging Meer Democratie vrijdagavond in restaurant Pex met elkaar in debat gaan tijdens Het Grote Burgemeestersdebat. Maar vanwege het coronavirus en de extra maatregelen die het kabinet donderdag heeft afgekondigd, is het debat in Pex afgelast. Op Radio West gingen de twee vrijdagavond wel in debat.