Coronavirus: zondag spoedoverleg scholensluiting, alle locaties mboRijnland dicht

© ANP
DEN HAAG - Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt op. Het aantal besmettingen is gestegen naar 959, meldt het RIVM zaterdag. In onze regio zijn daar zaterdag dertien bijgekomen, daarmee staat het totale aantal in onze regio op 56 mensen. Het aantal doden is gestegen van tien naar twaalf.
Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.
  • RIVM meldt dat het aantal besmettingen is gestegen naar 959. In totaal zijn twaalf mensen aan het virus overleden.
  • In onze regio zijn dertien nieuwe besmettingen. Zeven in de regio Haaglanden en zes in de regio Hollands-Midden.
  • Keukenhof gaat op 21 maart niet open vanwege het coronavirus.
  • Distributiecentra van supermarkten draaien op maximale capaciteit om tekorten aan te vullen.
  • Veiligheidsregio Hollands Midden heeft een noodverordening afgevaardigd.
  • Nederlandse wetenschappers claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19.
  • De Haagse Markt is voorlopig nog open.
  • Mensen met vragen over het coronavirus kunnen bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351.
Vanwege de grote hoeveelheid informatie zijn wij zaterdag een nieuw livebericht gestart. Informatie van daarvoor vind je hier.

GGD Haaglanden stopt met actief verspreiden coronagevallen

GGD Haaglanden stopt met het actief verspreiden van het aantal coronagevallen. Tot nog toe verspreidde GGD Haaglanden de cijfers van het aantal nieuwe besmettingen in een persbericht. Volgens de GGD geven de cijfers geen goed beeld meer van het verloop van de verspreiding van het virus, omdat niet iedereen wordt getest. Ze blijven de getallen nog wel via hun site verspreiden.

Sint-Maarten schrapt vluchten uit Europa

Sint-Maarten sluit vanaf dinsdag het luchtruim voor alle vluchten uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vanwege het coronavirus. De maatregel geldt voor twee weken. Ook schepen uit de gebieden zijn niet meer welkom op het eiland. Dat maakte premier Silveria Jacobs zaterdag (lokale tijd) bekend.
Mensen die in het buitenland wonen of studeren hebben nog twee dagen de tijd om naar huis te komen, aldus de premier. Zij moeten hun gezondheid dan wel twee weken goed in de gaten houden. Op Sint-Maarten zijn geen besmettingsgevallen bekend.

Overleg scholensluiting

Het kabinet belegt zondag spoedoverleg met de medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt het dringende advies 'serieus', laat hij weten.
De druk op het kabinet om scholen te sluiten neemt zienderogen toe. Bruins wil vooralsnog niet verder gaan dan de al afgekondigde maatregelen, maar gaat daarover zondagmiddag met de Federatie Medisch Specialisten praten. 'Mogelijk kan dat de standpunten nader tot elkaar brengen.' Onderwijsminister Arie Slob gaat ondertussen opnieuw praten met vertegenwoordigers van de basis- en middelbare scholen.

mboRijnland dicht tot eind maart

Het College van Bestuur van mboRijnland heeft het besluit genomen om van maandag 16 maart tot en met dinsdag 31 maart alle locaties te sluiten. De instelling heeft vestigingen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer.
'Doelstelling is het onderwijs, al dan niet op afstand, zo snel mogelijk weer op te pakken', schrijft mboRijnland op de website. 'Praktijkexamens gaan hierdoor niet door. De schriftelijke examens van het vavo gaan wél door.'

Sommige operaties Alrijne Ziekenhuis afgezegd

Het Alrijne Ziekenhuis zegt een deel van de niet-spoedeisende operaties af. Daardoor is er meer ruimte en personeel voor patiënten die meteen zorg nodig hebben. 'We snappen dat dit heel vervelend is voor deze patiënten. We nemen deze maatregel om er zeker van te zijn dat we noodzakelijke zorg kunnen blijven leveren.'
Het ziekenhuis laat weten dat spoedeisende operaties gewoon door zullen gaan. Patiënten waarvan de operatie niet doorgaat, worden telefonisch benaderd door Alrijne. 'Als u niets van ons hoort, gaat uw operatie gewoon door.'

Nieuw crisisberaad

Het kabinet komt maandag opnieuw in crisisberaad bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. In het vorige crisisoverleg besloten premier Mark Rutte en de belangrijkste betrokken ministers tot ingrijpende maatregelen om de opmars van het virus te stuiten.
Het is de vierde keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bijeenkomt om de coronacrisis te bespreken. Vorige week kondigde Rutte al aan dat de commissie de komende tijd met grotere regelmaat zou vergaderen.

Vraagtekens bij openhouden scholen

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vraagt aan de politiek of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. Dat is de uitkomst van een zaterdag gehouden online-overleg met duizend artsen over de acute zorg aan patiënten met Covid-19.
'Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel', aldus KNO-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. 'Wij vragen de politiek om het maximale te doen wat nodig is. Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus?'
Uit onderzoek van EenVandaag, onder ruim 21.000 mensen, blijkt dat veel mensen niet blij zijn dat de scholen open blijven. Een kwart van de ouders zou ervoor kiezen om hun kinderen vanaf maandag thuis te houden. Volgens EenVandaag dreigen er de komende week halfvolle klassen te ontstaan.

Corendon annuleert alle reizen deze maand

Reisorganisatie Corendon heeft alle reizen en cruises vanaf zondag tot en met 31 maart geannuleerd. Dat maakte Corendon zaterdag bekend. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 'Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan', aldus de organisatie.

Dertien nieuwe besmettingen

GGD Haaglanden heeft zeven nieuwe besmettingen bevestigd. Een tiener en een twintiger uit Den Haag, een veertiger en zestiger uit Pijnacker-Nootdorp, een zeventiger uit Westland, een zestiger uit Wassenaar en een zestiger uit Zoetermeer zijn besmet met het coronavirus. Dit is vastgesteld na laboratoriumonderzoek. Deze personen hebben geen relatie tot elkaar. De zeventiger bevindt zich in isolatie in een ziekenhuis en de andere patiënten zitten met ziekteverschijnselen in thuisisolatie, aldus GGD Haaglanden.
Eerder op de dag maakte GGD Hollands Midden al bekend dat er in hun regio zes nieuwe besmettingen waren. Het gaat om twee vrouwen uit Alphen aan den Rijn (27 en 62 jaar), een 50-jarige en 53-jarige man uit Oegstgeest, een 67-jarige man uit Krimpenerwaard en een man uit Gouda (68). De teller in Hollands Midden staat nu op 26, waarvan er één is hersteld.

Alphense ondernemers willen crisisteam

Ondernemersvereniging VOA uit Alphen aan den Rijn pleit voor een gezamenlijk crisisteam met de gemeente om economische schade zoveel mogelijk te beperken. 'In die organisatie worden activiteiten dan op elkaar afgestemd en gecoördineerd en de informatievoorziening gestructureerd. Door vragen voor te zijn en antwoorden paraat te hebben, creëren we rust in de samenleving en dat is precies wat diezelfde samenleving (inwoners en ondernemers) nu nodig heeft.'
Volgens de VOA ondervinden de Alphense ondernemers, net als veel andere ondernemers, dagelijks 'de nadelige gevolgen van het virus'. De ondernemersvereniging hebben het initiatief inmiddels per brief naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd.

Vrije inloop publieksbalies Den Haag

Vanaf maandag kunnen inwoners van Den Haag alleen nog op afspraak terecht bij publiekszaken op het stadhuis of in stadsdeelkantoor Escamp. De gemeente heeft besloten de vrije inloop te stoppen, om te voorkomen dat er grote aantallen wachtende mensen staan. Inwoners kunnen online een afspraak maken.

Aantal besmettingen stijgt, dodental loopt op

Het aantal sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in Nederland is zaterdag gestegen naar twaalf, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vrijdag stond het dodental nog op tien. Het totale aantal mensen bij wie het virus is vastgesteld, is met 155 omhoog gegaan naar 959.
De twee doden betreffen net als de andere gevallen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn 136 patiënten opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis.
Zaterdag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan vrijdag, toen het er 190 waren. Volgens RIVM komt dat omdat het testbeleid is aangepast. Vanaf donderdag worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Maar er wordt wel meer getest onder risicogroepen.
Het is volgens RIVM nog te vroeg om het effect te zien van de oproep die de overheid donderdag deed om sociale contacten te verminderen.

Supermarkten nuchter

Supermarktmedewerkers in Leiden reageren nuchter op de grote stormloop van klanten op vrijdag. 'We hopen natuurlijk dat zo snel mogelijk alles weer beschikbaar is voor onze klanten. De stormloop begon donderdagavond en vooral vrijdag was het hier een gekkenhuis. Maar het zal de komende dagen wel weer kalmeren, mensen kunnen niet blijven hamsteren en beginnen te beseffen dat paniek geen zin heeft', zegt een medewerker.

Keukenhof niet open

Keukenhof gaat op 21 maart niet open vanwege het coronavirus. Dat laat het bloemenpark uit Lisse zaterdag weten. 'Dat Keukenhof niet open kan is een enorme teleurstelling met grote financiële gevolgen voor alle betrokkenen. De verslagenheid onder de medewerkers en de partners die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt is groot', aldus Keukenhof. Het park hoopt op 1 april de deuren wel te kunnen openen.

'Extreem rustig' in de treinen

Het is 'extreem rustig' op de stations en in de treinen, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Mensen houden zich goed aan de corona-adviezen van de overheid en bovendien zijn grote evenementen afgelast. Het spoorbedrijf rijdt zaterdag volgens een - voor deze dag - normale dienstregeling.

Honderden extra vrachtwagens voor bevoorrading supermarkten

De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien. Dat zegt directeur Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie die de belangen van de supermarkten en foodservicebedrijven behartigt. Janssen denkt dat pas na dit weekend de voorraden in de winkels weer grotendeels op normaal niveau zijn.

KLM haalt reizigers terug uit Suriname en ABC-eilanden

KLM stuurt vanaf maandag vliegtuigen naar Suriname en naar de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao om daar gestrande passagiers op te halen, meldt de maatschappij.

Geen vluchten naar Marokko meer

Marokko laat geen vliegtuigen vanuit Nederland meer toe uit vrees voor het nieuwe coronavirus. Ook worden vluchten vanuit Marokko naar Nederland tijdelijk opgeschort, meldden de autoriteiten zaterdag.

Noodverordening in Hollands Midden

In de veiligheidsregio Hollands Midden is vanaf zaterdagavond een noodverordening van kracht vanwege het coronavirus. Hierin staat dat evenementen van meer dan honderd personen verboden zijn.
In de veiligheidsregio Haaglanden is nog geen noodverordening afgekondigd. 'We zijn het wel van plan', zegt interim-voorzitter Charlie Aptroot. Hij benadrukt dat hij nu ook al kan optreden. 'Dat gaat dan op basis van een noodbevel. Het is geen groot verschil, het is alleen procedureel anders.'

Wetenschappers claimen vondst antilichaam

Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.
'Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus', zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC. 'We proberen nu een farmaceut aan boord te krijgen - dat ziet er overigens goed uit - die het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn.'
Het antilichaam kan helpen bij de opsporing en preventie van deze vorm van corona-infectie. Volgens Erasmus Magazine moet het antilichaam nog op mensen worden getest, een proces dat maanden vergt.

Haagse Markt voorlopig open

De Haagse Markt blijft voorlopig open. Dat heeft de organisatie in overleg met de gemeente Den Haag besloten. 'Supermarkten en winkels blijven ook open, en wij volgen dit beleid', legt een woordvoerder uit. De Haagse Markt geeft wel aan dat ze het nieuws per dag bekijken. 'Morgen zijn we sowieso geopend, en daarna zien we wel hoe het loopt', aldus de woordvoerder vrijdag.

Maatregelen McDonalds en Apple

Fastfoodketen McDonald's neemt maatregelen in alle restaurants in Nederland vanwege het nieuwe coronavirus. Het aantal zitplaatsen wordt beperkt en de frequentie van het schoonmaken van het interieur verhoogd. Betalen bij de McDrive kan vanaf nu alleen nog maar contactloos. Medewerkers dragen handschoenen bij elke betaling en vermijden fysiek contact.
Apple sluit alle winkels buiten China tot 27 maart vanwege het nieuwe coronavirus. Dat maakte Tim Cook, de bestuursvoorzitter van het techbedrijf, zaterdag bekend op de website. Op die manier wil Apple de verspreiding van het virus, dat wereldwijd al aan meer dan 5000 mensen het leven heeft gekost, tegengaan.