Royal Floraholland luidt de noodklok: Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen

© Archief | ANP
NAALDWIJK - De Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen. Dat zegt Royal Floraholland. De sector wordt ongekend hard geraakt. Veel bedrijven zullen zonder noodkredieten van overheid en banken binnen enkele weken failliet gaan.
Royal FloraHolland luidt de noodklok. Door het wegvallen van de vraag van onder andere bloemen is er op de veilingen van Royal FloraHolland, met vestigingen in Naaldwijk en Rijnsburg, niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. Dit is volgens FloraHolland in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel.
Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang als mogelijk is in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Als de export wegvalt betekent dit het einde voor heel veel sierteeltbedrijven.

prijzen 50 procent lager

Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland: 'De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week.'
Volgens de directeur komt deze crisis op het slechtst denkbare moment. 'Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf.'