Advocaat: 'Thijs H. heeft behandelaars niet moedwillig misleid'

Rechtbanktekening van Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening
Rechtbanktekening van Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening © Aloys Oosterwijk / ANP
DEN HAAG - Thijs H. (28) uit Den Haag, die wordt vervolgd voor het doodsteken van de 56-jarige Etsuko in de Scheveningse Bosjes en een man en een vrouw op de Brunsummerheide, 'heeft zijn behandelaars niet moedwillig misleid.' Dat zegt zijn advocaat Serge Weening maandag tijdens een vierde voorbereidende zitting bij de rechtbank in Maastricht.
Een week geleden verscheen er een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie die op verzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek deed naar de maanden voorafgaand aan de fatale steekpartijen. H. werd toen al behandeld in de ggz-kliniek Mondriaan in Maastricht.
In het rapport werd gerept over misleiding. Zo vroeg de commissie zich af of behandelaars voldoende hebben doorgevraagd. Op die manier zouden ze niet hebben opgemerkt dat Thijs H. een psychose had, omdat hij ze om de tuin zou hebben geleid. Dat verstrekt het beeld dat H. een leugenaar zou zijn zoals eerder door justitie werd geschetst.
Op 4 mei 2019 stak H. in de Scheveningse Bosjes de 56-jarige Etsuko dood. Drie dagen later doodde hij een 63-jarige vrouw en 68-jarige man op Brunssummerheide bij Heerlen.
H. verklaarde eerder zelf dat hij daartoe opdrachten kreeg via kentekens en nieuwsberichten. Hij zou destijds in een psychotische toestand verkeren. Ook de deskundigen van het Pieter Baan Centrum stelden eerder dat de twintiger volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de moorden.

'Verkeerde conclusies getrokken'

Tegen L1 zegt advocaat Weening: 'Ik heb mensen van Mondriaan gesproken en zij willen één ding benadrukken: Thijs heeft niet moedwillig behandelaren misleid. Na het rapport zijn er verkeerde conclusies getrokken in de media.' Zijn cliënt was overigens maandag zelf niet aanwezig bij de zitting.
H. is de afgelopen periode wel nog drie keer gehoord. Op basis van die verhoren wil justitie nog nader onderzoek doen. Op dit moment staat de zaak inhoudelijk nog gepland vanaf 22 juni 2020, maar vanwege het coronavirus staat die planning nu op losse schroeven. Op 9 juni zal er wel weer een volgende voorbereidende zitting zijn.