Advocaat wil zitting rond moordverdachte Thijs H. zonder publiek

Rechtbanktekening van Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening
Rechtbanktekening van Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening © Aloys Oosterwijk / ANP
DEN HAAG - Advocaat Serge Weening wil dat de zitting maandag voor de rechtbank in Maastricht rond drievoudig moordverdachte Thijs H. zonder publiek plaatsvindt. Dat zei Weening zondag naar aanleiding van een oproep van de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten NVSA en de NVJSA. Die vinden dat rechtbanken en gerechtshoven vanwege de coronacrisis tot 1 april moeten sluiten.
Alleen zittingen die vanwege wettelijke termijnen moeten plaatsvinden, zoals over de voorlopige hechtenis, moeten doorgaan, aldus de NVSA en NVJSA, maar dan zonder dat daarvoor een zitting plaatsvindt waarbij iedereen bij elkaar moet komen.
De zitting maandag in Maastricht is een niet-inhoudelijke, waarin onder meer beslist wordt over verlenging van het voorarrest van Thijs H. Weening ondersteunt de oproep van de strafrechtadvocaten, zei hij zondag. 'Waar een zitting niet strikt nodig is, zullen we naar andere manieren moeten kijken, bijvoorbeeld via video op afstand.'

'Kijken of manier zonder publiek mogelijk is'

Hij heeft de voorzitter van de rechtbank in deze zaak afgelopen vrijdag gevraagd of de zitting wel kan doorgaan, maar volgens Weening vond de voorzitter dat vrijdag geen probleem. 'Ik zou zelf kijken of een andere manier van afhandeling zonder publiek mogelijk is', zei Weening.
Thijs H. wordt ervan verdacht in mei 2019 drie mensen te hebben doodgestoken in Den Haag en Heerlen.