Scholen en horeca dicht vanwege coronavirus

De eerste horecagelegenheden hebben hun deuren gesloten.
De eerste horecagelegenheden hebben hun deuren gesloten. © Regio15
DEN HAAG - Vanaf maandag zijn alle scholen en de kinderopvang in Nederland gesloten tot en met 6 april. Er wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Ook alle horecagelegenheden en sportclubs blijven tot en met 6 april gesloten.
Dit hebben ministers Slob en Bruins in een persconferentie over de sluiting van de scholen bekendgemaakt. De maatregel geldt voor veel plekken waar mensen samenkomen. 'Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18.00 vandaag', zei Bruins. Mensen kunnen nog wel gewoon boodschappen doen in supermarkten, maar Bruins roept Nederlanders ook daar op afstand te houden. 'Als richtlijn, hanteer ongeveer 1,5 meter.'
Alle eet- en drinkgelegenheden moeten zondag om 18.00 uur hun deuren sluiten en blijven tot en met maandag 6 april gesloten. Bezorg- en afhaalrestaurants mogen wel gewoon open blijven.

'Niet hamsteren'

Bruins deed ook een 'klemmende oproep' aan de bevolking, een die premier Rutte eerder deze week al deed. 'Ga niet hamsteren. Het is niet nodig. Er is genoeg voor iedereen, maar hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten.'
De afgelopen dagen liep de druk om de scholen te sluiten steeds verder op. De Federatie Medisch Specialisten deed een dringende oproep om de scholen te sluiten omdat ze bang zijn dat kinderen en jongeren het virus kunnen verspreiden. Premier Rutte zei deze week dat de kans dat zij dat doen kleiner is dan bij volwassenen en dat daarom een sluiting van scholen niet nodig was. Toch hielden steeds meer ouders hielden hun kinderen uit voorzorg thuis. Ook hadden scholen moeite de lessen rond te krijgen vanwege zieke leraren.