Scholen bereiden zich voor op mogelijke sluiting

Een klas
Een klas © ANP
REGIO - Scholen in de regio bereiden zich voor op een mogelijke sluiting. Uit een memo die in handen is van Omroep West blijkt dat de gemeente Westland crisisoverleg heeft gehad over het sluiten van de scholen. Scholenkoepel De Haagse scholen zoekt uit hoe het onderwijs vanuit huis kan doorgaan. Brancheorganisatie Kinderopvang wil noodopvang bieden.
De schoolbestuurders in het het Westland hebben hun standpunten uitgewisseld met burgemeester Bouke Arends en wethouders Ben van der Stee en Piet Vreugdenhil. De scholen neigen ernaar de deuren maandag hoe dan ook dicht te houden, blijkt uit de memo.
De schoolbestuurders zijn in overleg hoe de opvang voor leerlingen geregeld kan worden. Er is al een begin gemaakt met brieven om ouders en personeel te informeren.

Thuisonderwijs en examens in kleine groepen

Ook scholen in Den Haag nemen maatregelen mocht het tot een sluiting komen. Voorlichter Eke Wolters van scholenkoepel De Haagse Scholen: 'We zijn nu een scenario aan het uitwerken wat we kunnen doen om het onderwijs vanuit huis gewoon door te laten gaan.'
SCOPE Scholengroep in Alphen aan den Rijn overweegt om door te gaan met examenleerlingen in kleine groepjes. Daarnaast overwegen ze om andere leerlingen thuis les te geven. 'Maar ik verwacht eerlijk gezegd straks een ander bericht van de regering. Ik kan me niet voorstellen dat scholen geen maatregelen treffen', zegt Piet Jansen, voorzitter van het college van bestuur.

Branchorganisatie wil noodopvang bieden

Brancheorganisatie Kinderopvang wil noodopvang bieden als de overheid besluit om de scholen en de kinderopvang te sluiten. Dat meldt de organisatie zondag vooruitlopend op het spoedoverleg tussen het kabinet en Federatie Medisch Specialisten.
De brancheorganisatie zegt noodopvang landelijk in te willen richten voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar voor ouders met vitale beroepen. 'De sector bepleit bij de overheid dat er voor ouders en de sector geen extra kosten en administratieve rompslomp als kinderopvangtoeslag ontstaat', aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Spoedoverleg

Het kabinet voert zondag spoedoverleg met medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt het dringende advies 'serieus', laat hij weten.
De druk op het kabinet om scholen te sluiten neemt zienderogen toe. Bruins wil vooralsnog niet verder gaan dan de al afgekondigde maatregelen, maar gaat daarover zondagmiddag met de Federatie Medisch Specialisten praten. 'Mogelijk kan dat de standpunten nader tot elkaar brengen.' Onderwijsminister Arie Slob gaat ondertussen opnieuw praten met vertegenwoordigers van de basis- en middelbare scholen.