Alles om te kunnen blijven blowen: wiet-drive thru en bezorging tot de deur

Blowen
Blowen © ANP
DEN HAAG - Online drugsdealers springen in het gat dat de coffeeshops achterlaten na de sluiting zondagavond vanwege het coronavirus. Wie wiet of hasj wil roken staat nu voor een uitdaging. Dealers maken daar handig gebruik van: 'Alles gaat op slot, doe je bestelling. Groot, klein, maakt niet uit', schrijft één van hen in een Telegramgroep speciaal gericht op Den Haag. Om straathandel tegen te gaan pleiten Haagse coffeeshops nu voor een speciale 'wiet-drive thru'.
Als minister Bruno Bruins van Medische Zorg zondagmiddag even na 17.30 uur aankondigt dat naast alle horeca: 'ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18.00 uur en dicht blijven tot en met 6 april', ontstaan er lange rijen bij coffeeshops om snel nog even wat wiet te halen.
Lange rij voor coffeeshop Groenewoud in Leiden
Lange rij voor coffeeshop Groenewoud in Leiden © VR Press
Wie te laat is zal op een andere manier aan zijn dagelijkse joint moeten komen. In groepen op de app Telegram -de Russische tegenhanger van WhatsApp- schieten de aanbiedingen als paddenstoelen uit de grond. 'Alle coffeeshops zijn dicht. Kom hier voor je onsjes hasj en wiet', schrijft een van de aanbieders. Een ander lokt klanten met een speciale 'corona-actie'.
Dealers bieden wiet aan in onlinegroepen
Dealers bieden wiet aan in onlinegroepen © screenshot Telegram

'We begrijpen de sluiting'

Gerard Smit van de Vereniging Haagse Cannabis Shops (VHCS) laat weten dat zij de sluiting, om het coronavirus in te dammen, helemaal begrijpen. Wel hadden ze graag gezien dat het iets minder abrupt was gegaan.
Om te zorgen dat de straat- en onlinehandel het niet overneemt pleit de ondernemersvereniging, die alle 34 Haagse coffeeshops vertegenwoordigt, er nu dan ook voor dat de gemeente toestaat dat iedere shop een loket mag openen waar wiet gehaald kan worden. 'Als een soort McDrive', waar alleen gepind kan worden.

'Voorraadje inslaan'

Mocht zo'n loket niet mogelijk zijn, dan zien de Haagse ondernemers graag dat de overheid de shops nog een paar dagen open laat gaan om mensen een voorraadje in te laten slaan.
Als ook dat niet kan, dan zou Smit graag zien dat mensen die de wiet medicinaal gebruiken een mogelijkheid krijgen om hun voorraad op een veilige manier aan te vullen. 'Je gaat toch ook naar de apotheek, dus die mensen zouden ook gewoon naar de coffeeshop moeten kunnen', vindt hij omdat je op straat ook nooit weet wat je koopt.
Dealers bieden wiet aan in onlinegroepen
Dealers bieden wiet aan in onlinegroepen © screenshot Telegram

'Vergunning op het spel'

De aanbiedingen die Omroep West tegenkwam lijken allemaal van particulieren. Het Haagse Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat coffeeshops geen online-aanbiedingen mogen doen: 'Als deze aanbiedingen van coffeeshops afkomstig zijn, handelen zij daarmee in strijd met hun vergunning', volgens een woordvoerder.
'Dat betekent dat ze dus ook hun vergunning op het spel zetten.' Voor particulieren is het sowieso strafbaar om een 'handelshoeveelheid' drugs op zak te hebben.

Vraag

In de Haagse Telegramgroep melden zich inmiddels ook een aantal vragers. 'Wie verkoopt wiet in Den Haag', vraagt gebruiker Joseph King. Ook gebruiker 'Polish Guy' is op zoek: 'Wie heeft wiet voor 20 euro Den Haag'
De prijzen lijken in de Haagse groep vooralsnog niet te stijgen ondanks de toenemende schaarste.
De drugs wordt thuisbezorgd
De drugs wordt thuisbezorgd © screenshot Telegram