Rutte: maatregelen ongekend in vredestijd, let een beetje op elkaar

Mark Rutte tijdens zijn toespraak
Mark Rutte tijdens zijn toespraak © ANP
DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte heeft maandagavond in een toespraak gezegd dat de maatregelen tegen het coronavirus ongekend zijn voor een land in vredestijd. Het coronavirus zal voorlopig onder ons blijven, zei de premier.
Hij bood zijn medeleven aan aan de nabestaanden en aan degenen die lijden onder het longvirus. 'Je vraagt je af: gebeurt dit echt!', zei hij. Volgens Rutte is de realiteit dat de komende tijd een groot deel van de bevolking besmet zal raken.
Het kan maanden duren om groepsimmuniteit op te bouwen. We moeten daarom alles doen om de kwetsbaarste mensen te beschermen. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben grote zorgen, zei Rutte.

Scenario's

Er zijn volgens de premier verschillende scenario's. De regering kiest ervoor om de piek in de verspreiding van het virus zo veel mogelijk af te vlakken. Dat moet de druk op de zorg verlichten. Hij benadrukte dat bij het treffen van maatregelen wordt vastgehouden aan de kennis van de deskundigen. 'Hun adviezen zijn vanaf het begin leidend.'
Een ander scenario is dat het land volledig op slot gaat. Dat zou echter lang duren en nog steeds geen zekerheid geven, aldus de premier. Daarom kiest het kabinet daar niet voor.

'Let op elkaar'

De premier zei ook dat het kabinet er alles aan gaat doen om ondernemers te ondersteunen.
Hij eindigde zijn toespraak met een oproep: 'We moeten het met 17 miljoen mensen doen. Samen met 17 miljoen mensen komen we dit te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.'