UEFA verschuift EK voetbal naar de zomer van 2021

REGIO - De Europese voetbalbond UEFA heeft het Europees Kampioenschap voetbal verschoven naar de zomer van 2021. Het besluit werd unaniem genomen door de UEFA en de 55 aangesloten bonden, waaronder de KNVB. Door het coronavirus liggen bijna alle voetbalcompetities in Europa stil. Daardoor komt het EK 2020, dat in juni zou starten, in de problemen.

Door het uitstellen van het EK bestaat de kans dat de nationale competities, de Europa League en de Champions League voor 1 juli tot een einde gebracht kunnen worden. Op die datum lopen de contracten van veel profvoetballers af.

In Nederland ligt het voetbal tot 6 april stil. Nu het EK verschoven is kan de voetbalbond ook de laatste twee weken van mei en de gehele maand juni wedstrijden inhalen. De nationale voetbalbond heeft nog niet gereageerd.

Kampioenen en degradanten

Of de voetbalcompetities in Europa ook daadwerkelijk afgemaakt kunnen worden, is nog maar de vraag. Voorlopig wordt in veel landen tot 6 april niet gespeeld. Wanneer deze maatregel verlengd wordt, bestaat de kans dat voetbalcompetities geschrapt worden. Of er dan ook kampioenen en degradanten worden aangewezen is nog niet bekend.

Het EK 2020 zou gehouden worden vanaf 12 juni en in twaalf verschillen landen georganiseerd worden. Ook in Amsterdam stonden wedstrijden gepland. Wanneer het toernooi in 2021 start is nog niet bekend.

Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité gaat ervan uit dat de Olympische Spelen in Tokio komende zomer gewoon doorgaan. Dat meldt het IOC na een telefonisch onderhoud met vertegenwoordigers van alle betrokken internationale sportbonden.

'We verkeren in een ongekende situatie voor de hele wereld. De verspreiding van het coronavirus beïnvloedt de voorbereidingen op de Spelen en verandert van dag tot dag. Maar met nog vier maanden te gaan zien wij geen reden voor drastische maatregelen. Speculaties werken ook alleen maar contraproductief', liet het IOC weten.

Kwalificaties aangepast

Wel zullen de kwalificatieopties moeten worden aangepast vanwege het virus, dat de sportwereld heeft stilgelegd. Maar het IOC blijft erop vertrouwen dat de Spelen op 24 juli in de Japanse hoofdstad beginnen.

LEES OOK: Sarina Wiegman: 'Ik moest vroeger mijn haar knippen, want meisjes mochten niet op voetbal'

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS VOETBAL EUROPEES KAMPIOENSCHAP
Deel dit artikel: