Zangeres Anouk vast in Marrakesh: 'Ik sta voor een dilemma'

Anouk als coach bij The Voice
Anouk als coach bij The Voice © ANP
DEN HAAG - De Haagse zangeres Anouk zit sinds zaterdag moederziel alleen in de Marokkaanse stad Marrakesh. De zangeres zou daar vier dagen verblijven om te schrijven. Via Instagram laat de 44-jarige zangeres weten dat het goed met haar gaat. The Voice Of Holland-collega Ali B. ging zelfs zover om inhalators te regelen voor de astmatische zangeres.
Sinds zaterdag 14 maart heeft Marokko haar luchtruim gesloten voor vluchten van en naar Nederland. Andere infectiehaarden zoals Duitsland en Italië staan ook op deze zwarte lijst. Hierdoor zitten honderden Nederlanders momenteel vast in het Noord-Afrikaanse land, waaronder Anouk. Via Instagram laat ze weten dat het goed met haar gaat. 'Ik raak niet zo snel in paniek, maar ik zou toch liever thuiszitten met mijn kinderen dan alleen in een resort in Marokko', vertelt de zangeres.
Omdat Anouk astma heeft en daardoor meer risico loopt bij besmetting met het coronavirus, heeft The Voice of Holland-collega Ali B. geregeld dat ze niet zonder inhalators komt te zitten. 'Zo dankbaar daarvoor. Echt zo lief', vertelt de opgeluchte Anouk. Het resort waar ze verblijft is nagenoeg leeg, vertelt ze in haar video. 'Er lopen een paar bewakers. Alles is dicht.' Aan het thuisfront richt ze een simpele boodschap: 'Zorg goed voor mekaar daar.'

'Best een beetje eng allemaal'

In een tweede video, geplaatst op woensdagochtend, laat de zangeres weten een ticket naar Frankrijk te hebben bemachtigd, maar die toch te hebben gecanceld. 'Ik ben, omdat ik zwaar astmatisch ben, best bang om tussen al die mensen te gaan staan. Heel veel dragen geen bescherming', vertelt ze somber. 'Ik kan ook in Frankrijk het land niet uit. We zien dus wel of ik nog terugkom of niet. Het is best een beetje eng allemaal.'
Wel is Anouk enthousiast over alle steunbetuigingen en hulp die ze heeft ontvangen. Leontine Borsato deed er nog een schepje bovenop, vertelt Anouk. 'Zij bracht me in contact met Willem, eigenaar van een hotel in Marrakesh. Ze hebben met echt met open armen ontvangen. Ik ben helemaal overwhelmed. Ik voel me heel erg veilig.' Via Willem kon Anouk het resort verlaten en in plaats daarvan in zijn hotel verblijven.

Dilemma

In een emotionele post op Instagram laat Anouk weten in overleg te zijn geweest met haar longarts. 'Zij raden het af om nu te vliegen.' Volgens de zangeres staat ze daarmee voor een dilemma. 'Ik voel me een slechte moeder omdat ik niet in het vliegtuig stap. Ik wil bij mijn kinderen zijn, maar ik ben zo bang dat ik het (virus) oppak en meeneem', vertelt een geëmotioneerde Anouk. 'Ik moet ook op lange termijn denken. Wat als ik het oppik? Wat dan? Ik wil ook m'n kinderen zien opgroeien'.
De zangeres heeft contact met haar familie. 'Dominique wil ook niet dat ik naar huis kom. Voor mijn eigen veiligheid.' De vriend van Anouk, Dominique Schemmekes, plaatste ook een bericht op zijn eigen Instagram. 'Wij hebben vandaag na lang overleg met elkaar en de longarts toch besloten dat Anouk voorlopig in Marrakesh zal blijven.' Schemmekes laat ook weten dankbaar te zijn voor de vele steunbetuigingen die het stel heeft ontvangen.

200.000 Nederlanders vast

Anouk is niet de enige Nederlander die vast zit in het buitenland. Op dit moment zijn er ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland. Het gaat om mensen die met een pakketreis in het buitenland zitten en om mensen die alleen een vliegticket hebben geboekt. Het terughalen van die mensen kan dagen of weken duren, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie van reisondernemingen ANVR.
Mensen met een pakketreis kunnen zich melden bij hun reisorganisatie. Wie enkel met een los ticket op reis is, wordt geadviseerd contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Van de 200.000 zitten er 20.000 tot 30.000 met een pakketreis in het buitenland. Het gaat hierbij om landen als Spanje, Griekenland en Curaçao. Er wordt dag en nacht aan gewerkt om ze terug te halen, aldus de ANVR.