Geen fysiek onderwijs Universiteit Leiden tot einde collegejaar

Academiegebouw van Universiteit Leiden
Academiegebouw van Universiteit Leiden © ANP
LEIDEN - De Universiteit Leiden gaat tot september alleen nog maar online colleges geven. Ook alle tentamens zullen via het internet afgenomen gaan worden. Dat maakt de universiteit donderdagochtend bekend.
Door de maatregelen van het kabinet wordt er nu al alleen op afstand college gegeven. De universiteit heeft besloten om hier tot aan het einde van het studiejaar mee door te gaan. Tot september zal er geen fysiek onderwijs meer plaatsvinden op de universiteit.
'We zijn ons onderwijs op afstand deze week nog volop aan het inrichten om maandag te kunnen starten. Het lijkt het ons verstandig om iets wat we nu met elkaar aan het inrichten zijn niet nogmaals te veranderen binnen een paar weken. Dan belast je studenten en docenten onnodig met de veranderingen en met een grote diversiteit aan middelen en wijzen van lesgeven en studeren, en dat willen we niet. Voor veel mensen is het een nieuwe manier van onderwijs geven en krijgen is, inclusief een nieuw of aangepast onderwijsprogramma, waarbij we tegelijkertijd ook nieuwe technische mogelijkheden gaan aanbieden. Daarom kiezen we er in dit geval voor om dit onderwijs voor langere tijd zo in te richten, tot het einde van het collegejaar dus', laat een woordvoerder van de universiteit weten.
'Het is overigens niet zo dat we helemaal geen fysiek onderwijs of toetsing zullen aanbieden, als alles weer 'normaal' is. Mengvormen zijn ook mogelijk. Maar het onderwijsprogramma zoals we dat nu aan het inrichten zijn, blijft tot einde collegejaar overeind.'

Studenten worden geïnformeerd

'Wat het onderwijs en het toetsen op afstand voor jouw studie en vakken gaat betekenen, hoor je van je docenten via Blackboard en/of Brightspace of op de manier die gebruikelijk is in je contact met je docent. Er is en wordt door je docenten keihard gewerkt om alles in orde te maken voor onderwijs en toetsen op afstand. Houd er toch rekening mee dat je niet meteen van alle vakken en docenten alle informatie zult krijgen', staat te lezen op de site van de universiteit.
'Om te zorgen dat je je goed kunt voorbereiden, kondigt je opleiding elk toetsmoment minimaal drie werkdagen van tevoren aan. Hieronder vallen alle vormen van toetsing. Mocht je door omstandigheden, bijvoorbeeld ziekte, niet in staat zijn om deel te nemen aan de toetsing, meld dit dan bij de studieadviseur, dan zoeken we samen naar een oplossing.' Studenten kunnen met vragen terecht bij hun docent of studieadviseur.
Lees al het nieuws over het coronavirus in ons liveblog.