Opnieuw tomatenvirus gevonden bij Westlandse tuinder

WESTLAND - Opnieuw is bij een Westlandse tuinder het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) gevonden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag heeft gepubliceerd, schrijft mediapartnter WOS.

Daarmee komt het aantal vondsten van het virus in onze regio op tien: negen tuinders in Westland en één in Midden-Delfland zijn getroffen. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus zijn sinds oktober vorig jaar verplicht dit te melden bij de NVWA.

Het tomatenvirus is ook aangetroffen bij tuinders in Hollandse Kroon, Brielle, Reimerswaal, Haarlemmermeer en Horst aan de Maas. Daarnaast heeft de NVWA ToBRFV gevonden op meerdere partijen tomaten-, paprika- en hete peperzaad. Het virus wordt momenteel nauw geanalyseerd. De gegevens duiden op minimaal drie verschillende bronnen voor de besmettingen bij de tomatentelers in Nederland.

Meer over dit onderwerp:
TOMATENVIRUS WESTLAND
Deel dit artikel: