Instellingen

'Ouderenuurtje' bij diverse supermarkten: minder risico en niet misgrijpen

Bij Albert Heijn werden eerder deze week al schermen geplaatst
Bij Albert Heijn werden eerder deze week al schermen geplaatst © ANP
REGIO - Ouderen van zeventig jaar en ouder kunnen met ingang van maandag tussen zeven en acht uur 's morgens terecht bij de winkels van Albert Heijn. Zo lopen ze minder risico om het coronavirus op te lopen. Ander voordeel: de jongere hamsteraars mogen er dan nog niet in, dus er is minder kans op misgrijpen.
In diverse andere landen hadden supermarkten al speciale openstellingen voor ouderen en soms ook voor zorgpersoneel. Vanuit de politiek waren de supermarkten al opgeroepen om met zo'n uur te komen.
Albert Heijn roept zijn andere klanten op rekening te houden met de extra openstelling en dan niet ook te komen. Het bedrijf vraagt verder alle klanten anderhalve meter afstand te houden, ook tot de kassamedewerkers en de vakkenvullers. Daartoe riep premier Mark Rutte woensdag ook al op.

Scheidingswanden

Om het personeel bij de kassa's te beschermen heeft onder meer Albert Heijn scheidingswanden van plexiglas aangebracht en wordt een streep getrokken om aan te geven hoeveel afstand anderhalve meter is. Verder riepen de supermarkten al op zo veel mogelijk met pin te betalen in plaats van met contant geld.
Er zijn al andere supers met een 'ouderenuurtje'. De Jumbo in Nieuwkoop bijvoorbeeld. Daar kunnen ouderen tussen 7.30 en 9.00 uur hun boodschappen doen, zodat zij zo min mogelijk in contact komen met anderen. 'Ik ben er heel blij mee', zegt een oudere man, die er vrijdagochtend zijn boodschappen aan het doen is. 'Ik ben speciaal nu naar de supermarkt gegaan omdat ze dit uur hebben ingesteld.' Toch meldt zich hier ook een 24-jarige Nieuwkoper. Die had ontdekt dat er geen brood meer in de vriezer zat en ja, zonder brood naar je werk waar de kantine dicht is vanwege de coronacrisis, dat is niet handig. De oudere Nieuwkoper vindt het niet zo erg: 'We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.'

Ouderen reageren verdeeld

Ouderenorganisaties reageren verschillend op het initiatief. Ouderenbond ANBO vindt de actie goed bedoeld, maar denkt dat het averechts gaat werken. 'Oudere mensen worden gestigmatiseerd', zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Ze vreest ook dat ouderen die toch op een gewoon tijdstip komen, zullen worden weggekeken door andere klanten. 'Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen, als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om anderhalve meter afstand van andere mensen te houden.'
Seniorenbond KBO-PCOB is juist blij met het speciale winkeluurtje. 'Nu veel senioren te maken krijgen met de gevolgen van de maatregelen om het virus in te dammen, is het toe te juichen dat dit initiatief zo snel wordt uitgevoerd. In alle rust met minder mensen om je heen, je noodzakelijke boodschappen doen, dat is wel zo fijn en geeft ook rust. Veel mensen hebben vragen over boodschappen doen en of dat allemaal nog wel kan. Gelukkig kan dat gewoon nog en dat we deze groep nu op deze manier ook extra beschermen, is heel positief', zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.