Studenten TU Delft werken aan 'uitgeklede' beademingsapparatuur om tekort tegen te gaan

TU Delft | Archief
TU Delft | Archief © Omroep West
DELFT - Dertig studenten van de TU Delft zijn maandag begonnen om 'zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen'. Zo hopen ze een bijdrage te leveren in de strijd tegen het coronavirus. De studenten werken onder leiding van professor Jaap Harlaar aan 'OperationAIR'.
'OperationAIR' staat voor 'Operation Assist In Respiration', oftewel hulp bij ademhaling. Het idee komt van professor Harlaar. Hij werd een week geleden geraakt door wat hij zag op televisie. 'Ik hoorde in de media een wanhopige verpleegkundige uit Noord-Italië, waar ze een groot tekort hebben aan beademingsapparatuur. Ze moest mensen van de beademing halen, oftewel de dood in sturen. Dat is echt een ramp', legt Harlaar uit.
Hij ging meteen aan de slag. Hij vroeg studenten die geen stage in een ziekenhuis konden lopen om hem te helpen. Vorige week zijn er de voorbereidingen geweest. Sinds maandag zijn de professor en de dertig studenten aan het werk. 'Momenteel wordt er gewerkt aan het design van de apparatuur, een uitgeklede versie van een beademingsapparaat, met alleen de essentiële onderdelen.'

Heel groot tekort

Uitspraken over hoeveel beademingsapparatuur Nederland nodig heeft, zijn moeilijk te doen. 'Er wordt een heel groot tekort verwacht. Niemand weet op dit moment wat voor effect de maatregelen van het kabinet hebben', aldus de professor.
'Boris Johnson heeft bijvoorbeeld al 30.000 apparaten besteld', vervolgt hij. 'Overal op de wereld zijn ze als gekken bezig. Maar het is heel ingewikkelde apparatuur en je bent van heel veel componenten afhankelijk, zoals leveranciers.'

Steentje bijdragen

Harlaar benadrukt dat hij met zijn groep studenten niet de oplossing vormt voor het probleem. 'Dat kan ik mijn studenten ook niet aandoen. We willen ons steentje bijdragen.' De TU Delft hoopt in totaal vijfhonderd apparaten te kunnen leveren, als het meezit in de loop van april. De ontwerpen zullen voor iedereen beschikbaar zijn.