Den Haag helpt gezinnen met opvoedvragen in tijden van corona

DEN HAAG - Mag een kind nog wel buiten spelen? Hoe regel je thuisonderwijs? Hoe ga je om met verveling of spanningen in een gezin? Veel ouders werken thuis, de meeste kinderen gaan niet naar school. Dat leidt tot vragen. De gemeente Den Haag lanceert daarom dinsdag een speciale website voor gezinnen. Die biedt, belooft de gemeente, 'informatie, inspiratie en ondersteuning' voor gezinnen met kinderen om zo goed mogelijk de coronacrisis door te komen.

'Los van alle hectiek om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen, zal er aandacht moeten zijn voor het gezin. Daar helpt deze website bij', aldus de Haagse wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, zorg, jeugd en volksgezondheid) in een verklaring.

Op de nieuwe website kunnen gezinnen terecht voor informatie over het voorkomen van mogelijke spanningen in huis. Ook zijn er tips te vinden over hoe je een beetje fit en gezond kunt blijven en het voorkomen van de negatieve effecten van bankhangen, gamen en computeren.

Cruciale beroepen

De gemeente bedankt intussen Hagenaars die zich inzetten om de gevolgen van het coronavirus te beperken. Onder de hashtag #samenkunnenweditaan worden onder meer op de digitale reclamezuilen in de stad Haase werknemers met cruciale beroepen hulde gebracht.

Daarbij gaat het onder meer om zorgpersoneel, onderwijzers, vuilnismannen en vakkenvullers, die - aldus de gemeente - de klok rond werken om Den Haag gezond, veilig en leefbaar te houden. 'Er zijn veel mensen die de afgelopen weken vrijwel continue hebben doorgewerkt. Ik heb diep respect voor al deze mannen en vrouwen', vertelt waarnemend burgemeester Johan Remkes. Naast deze mensen worden ook de Hagenaars bedankt die zich aan de maatregelen van het RIVM houden.

Vrijwilligers

Hoewel veel mensen zich inzetten, is de gemeente nog wel op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij organisaties die zich bezighouden met dak- en thuislozen. 'Wie wél het geluk heeft een dak boven het hoofd te hebben, staat vandaag de dag wellicht stil bij hen die dat niet hebben: de mensen die afhankelijk zijn van maatschappelijke opvang in de stad en die zorg nodig hebben. Het gaat om de meest kwetsbare Hagenaars. Iedereen in Den Haag verdient de zorg en begeleiding die nodig is om gezond te blijven. Daarom doe ik een beroep op de inwoners van de stad', aldus wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, maatschappelijke opvang).

De gemeente Den Haag wil zoveel mogelijk dak- en thuislozen opvangen. Om het risico op verspreiding van het coronavirus in te dammen, heeft de gemeente samen met de Kessler Stichting, het Leger des Heils en het Rode Kruis onder meer twee extra opvangplekken voor daklozen geopend.

Grotere inzet

Die beide plekken bieden 24-uurs opvang. Dit vraagt wel een grotere inzet van begeleidend personeel. Van Alphen: 'Ik doe daarom een dringende oproep aan alle Haagse inwoners. Wil je als vrijwilliger iets betekenen voor anderen? Dan ben je voor de Haagse opvangorganisaties en cliënten ontzettend waardevol.'

?De gemeente zoekt vooral mensen die willen helpen bij het voorbereiden en uitdelen van maaltijden, mensen voorzien van handdoeken en shampoo voor het douchen of een praatje willen maken.

Deel dit artikel: