Evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni verboden: 'Dit is een heftige tik'

REGIO - Alle evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden, om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Tot 1 juni mag niks meer. Maar tegelijkertijd wordt achter de schermen hard doorgewerkt. We spraken een aantal organisaties, van de vlinderkweker tot het theater.

Theater De Naald Westland

'We hadden wel verwacht dat de maatregelen verlengd zouden worden, maar we hoopten dat we 1 mei toch weer open zouden mogen', reageert Nico Baars, directeur van theater De Naald in Westland. 'Nu is er landelijk met de brancheorganisatie afgesproken dat we onze brochures voor het seizoen 2020/21 nog niet gaan verspreiden. Er is op dit moment nog te veel onduidelijk.'

De afgelopen weken heeft Baars gebruikt om bij De Naald - dat al drie maal werd uitgeroepen tot Beste Kleine Theater - groot onderhoud te plegen. 'Ons theater is normaal 365 dagen per jaar open, we hebben ook een bioscoop. Het is een heftige tik dat we nu nog twee maanden geen voorstelling hebben. Dat geldt voor iedereen; ook voor de spelers en het publiek. In een gewoon jaar worden vanaf eind mei door lokale dansscholen en verengingen eindvoorstellingen in De Naald gehouden. Ook dat gaat nu niet door. Verdomme, wat mis ik de ontmoeting', zegt Baars aangedaan.

Koningsnacht/Koningsdag

Een van de grootste volksfeesten van Nederland, Koningsdag, kan door de uitbreiding van de maatregelen ook niet doorgaan. Treurig laat de organisatie van het Haagse evenement The Life I Live weten dat de tiende editie van Koningsnacht/Koningsdag, op 26 en 27 april niet doorgaat. 'Eerlijkheidshalve zagen we het met het oog op de (inter)nationale ontwikkelingen en de uitspraken van vele deskundigen over het coronavirus niet meer voor ons dat er eind april op een verantwoorde manier een grootschalig festival in de binnenstad van Den Haag kon plaatsvinden.'

Ook de vrijmarkten die traditioneel gehouden worden, zijn afgelast.

Bevrijdingsfestivals

De Bevrijdingsfestivals gaan dit jaar niet door vanwege de strenge maatregelen van het kabinet wegens het coronavirus. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten. Het comité zoekt nog naar een 'passende alternatieve invulling' van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Bij de Dodenherdenking kan als gevolg van de overheidsmaatregel geen publiek aanwezig zijn.

Organisator Robert Jan Rueb van het Haags Bevrijdingsfestival zag het onheil vorige week al aankomen, waardoor de klap gisteren niet zo hard was. 'Het is over en sluiten. We gaan nu de schade zoveel mogelijk proberen te beperken.' Verder kijkt hij vooruit naar volgend jaar. Hij is wel bang dat dan Den Haag dan niet het landelijke startpunt van de festiviteiten is.

Ook alle andere publieksactiviteiten die tot 1 juni gepland stonden in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid gaan niet door. Het comité zoekt nog naar mogelijkheden om binnen de nu geldende maatregelen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei toch in het hele land stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

The Passion

The Passion, waarin de Haagse Tim Akkerman de rol van Jezus zou spelen, is helemaal afgelast om coronavirus. Eerder hoopte de organisatie het muziekspektakel nog door te kunnen laten gaan zonder publiek. Dinsdag is besloten The Passion, dat 9 april plaats zou vinden in Roermond, af te blazen.

Tong Tong Fair, Den Haag

De Tong Tong Fair, de grootste Indische happening buiten Azië, zou van 28 mei t/m 3 juni op het Haagse Malieveld gehouden worden. 'We zagen de bui al hangen, zeker omdat we een internationaal evenement zijn', vertelt aldus Florine Koning van de organisatie.

'We onderzoeken de mogelijkheden om de Tong Tong Fair te verplaatsen en van 3 tot en met 13 september op het Malieveld te houden. We zijn daarvoor in onderhandeling met Staatsbosbeheer (de eigenaar van het Malieveld) over de voorwaarden Wat fijn is dat bijna alle standhouders en artiesten hebben aangegeven op die data te kunnen.'

Vlinders aan de Vliet Leidschendam

Vlindertuin Vlinders aan de Vliet is, net als veel bedrijven, sinds 6 maart gesloten. De attractie was toen net weer een week open voor dit seizoen. 'We verzorgen dieren, vlinders, maar ook kleine krokodillen en papegaaien. We hopen ook op de lijst vitale beroepen te komen staan', vertelt eigenaar Anja Kienjet. Door de sluiting voor publiek hebben de eigenaren tijd om ook vlinders te kweken. 'Normaal bestellen we poppen in Costa Rica , maar er vliegen geen vliegtuigen meer. Gelukkig hebben we alles in huis om zelf de vlinders te kweken, zodat als we weer opengaan er genoeg vlinders rondvliegen', aldus Kienjet.

Sea Life Scheveningen

Ook bij Sea life Scheveningen worden dieren verzorgd. 'We zijn een internationaal bedrijf en houden ons aan de richtlijnen', legt een woordvoerder uit. Iedereen werkt bij ons vanuit huis, behalve de dierenverzorgers. Die hebben we in twee groepen gesplitst, zodat we het risico op besmetting zo klein mogelijk houden. De verzorging van de dieren moet tenslotte door gaan.'

Zomerspektakel Alphen aan den Rijn

Voor het Zomerspektakel in Alphen blijft het spannend. Want dit driedaagse festival wordt in principe van 5 tot en met 7 juni gehouden en zou zoals het er nu naar uitziet dus wél mogen doorgaan. 'Zelf hebben we grote twijfels', vertelt Ivanka Overvliet van de organisatie. 'Als we ons onderbuikgevoel volgen, dan wijken we naar later in de zomer uit. Maar dat hangt verder van veel factoren af.'

Parkpop

Dit jaar zou het 40-jarig bestaan van Parkpop uitgebreid gevierd worden in het Zuiderpark in Den Haag. De organisatie achter het muziekfestival hoopt dat het evenement alsnog door kan gaan. Claudia Raven van Ducos Productions, het productiebedrijf achter Parkpop, is optimistisch: 'Wat betreft het Parkpop Weekeinde, vrijdag, zaterdag en zondag in het Zuiderpark eind juni: wij gaan er nog steeds van uit dat het doorgaat. Artiesten hebben nog niet gecanceld en van overheidswege zijn evenementen verboden tot 1 juni.'

Volgens Raven gaat de organisatie de situatie van week tot week in de gaten houden. 'Het volgende ijkmoment is 6 april, als de overheid bekend maakt wat de effecten zijn van de genomen maatregelen. Aan de hand daarvan kan dan hopelijk een voorzichtige prognose geformuleerd worden. Wel hebben wij tot die tijd alles even op hold gezet'.

Deel dit artikel: