Aan het snotteren of een loopneus? Hooikoorts steekt de kop weer op

© ANP
REGIO - Hooikoorts! Je zou het bijna vergeten, nu het nieuws vooral wordt gedomineerd door de coronacrisis. Maar alweer heel wat mensen snotteren er op dit moment op los door rondvliegende pollen. En dat kan kloppen, zegt Letty de Weger, onderzoeker longziekten bij het LUMC. 'Mensen die gevoelig zijn, kunnen nu al klachten hebben. Denk aan een snotneus, prikkelende of tranende ogen een loopneus. En sommige mensen moeten er ook van hoesten.'
Door het zachte weer vliegen er al pollen van de es en de berk door de lucht, vertelt De Weger. Daar draagt ook de extreem zachte winter aan bij. De natuur komt nu extra vroeg tot bloei. En de berk is een van de soorten waar veel hooikoortspatiënten gevoelig voor zijn. Mensen doen er dan ook goed aan om hun medicijnen op tijd te gebruiken.
Maar dat snotteren is in deze tijden extra verwarrend, want verkoudheidsklachten kunnen ook voorkomen bij het coronavirus. Dat kan voor onnodige ongerustheid zorgen. Kunnen we dat dan los van elkaar zien? Een passend antwoord is er niet direct. 'Maar het is wel goed dat mensen zich bewust zijn van het feit dat ze hooikoortsklachten kunnen hebben', legt onderzoeker De Weger uit.

Zonnig weer, pollen zijn er zeker

'Veel mensen weten uit eigen ervaring wat hun klachten zijn.' Het zegt in ieder geval genoeg als de hooikoortsmedicatie aanslaat. De Weger: 'Als het daadwerkelijk helpt, dan kun je ervan uitgaan dat het hooikoortsklachten zijn.'
Hoe het pollenseizoen zich precies gaat ontwikkelen, is nog niet bekend. 'Maar met dit mooie zonnige weer, zijn de pollen er zeker.' De onderzoeker adviseert dan ook extra verstandig voorbereid te zijn op het pollenseizoen en dus op tijd de starten met hooikoortsmedicatie. Dat kunnen onder meer tabletten, oogdruppels of neussprays zijn.

Adviezen

Verder kan het helpen om minder vaak naar buiten te gaan en plekken met berken of essen te mijden. Andere adviezen: hang je kleren niet buiten te drogen, vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht en probeer ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden.