Haagse Markt mag beperkt open, alleen levensmiddelen te koop

DEN HAAG - De Haagse Markt mag vrijdag weer open. Het college van burgemeester en wethouders heeft donderdag besloten dat een kleinere markt met alleen levensmiddelen mag doorgaan, mits daarbij de richtlijnen van het RIVM niet in het geding komen. Zo mag slechts een beperkt aantal kramen open, een beperkt aantal bezoekers naar binnen en komt er een verplichte looproute.

Woensdag werd de markt door waarnemend burgemeester Remkes halsoverkop gesloten, nadat duidelijk werd dat de volksgezondheid niet langer gewaarborgd kon worden. Omdat de Haagse Markt 'een essentieel deel van de voedselketen in Den Haag' is, heeft het college voorgesteld dat een klein deel van de markt alsnog door kan gaan.

'Niet alle levensmiddelenaanbieders zullen op dat beperkte deel een plek kunnen hebben. Dat is vervelend, maar het is even niet anders', zegt Remkes. De marktondernemers mogen alleen voedingsartikelen verkopen, zoals vlees en vis, groente en fruit, zuivel, delicatessen, noten en zuidvruchten, brood en banket en biologische en fairtrade-producten.

Maatregelen

Om de RIVM-richtlijnen zo goed mogelijk te volgen worden verschillende maatregelen getroffen. Kramen moeten 'op ruime afstand' van elkaar staan en er wordt een verplichte looproute met eenrichtingsverkeer gehanteerd. Om filevorming te voorkomen mag slechts een beperkt aantal bezoekers per keer naar binnen. Met dranghekken en belijning worden de grenzen van de markt duidelijk aangegeven. Zowel op als buiten het marktterrein staan toezichthouders om te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Marktondernemers die geen levensmiddelen verkopen en daardoor niet open kunnen hoeven ook geen marktgeld te betalen. 'De marktkooplieden kunnen daarnaast uiteraard gebruikmaken van de landelijke regelingen, die het Rijk voor ondernemers heeft opengesteld. Voor alle Haagse ondernemers is de gemeente daarbij met een aanvullend lokaal steunpakket gekomen', zegt de gemeente Den Haag.

'Grote gevolgen voor de mensen die geen levensmiddelen verkopen'

Marktkoopman Geoffrey Franse mag vrijdag niet open. Hij verkoopt geen levensmiddelen, maar fournituren. Over het besluit van Remkes om woensdag de markt te sluiten is hij, net als Kalkman, verdeeld. 'Ik snap dat er een beslissing werd genomen op het moment dat de burgemeester daar aanwezig was. Ik heb echter in het non-food gedeelte van de markt nauwelijks bezoekers gezien.'

Begrip voor de beslissing heeft hij wel, ondanks zijn eigen situatie: 'We zijn het met z'n allen eens dat de volksgezondheid op dit moment het allerbelangrijkst is, maar dat heeft helaas nu grote gevolgen voor de mensen die geen levensmiddelen verkopen.'

Lees meer over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over dit onderwerp:
HAAGSE MARKT DEN HAAG CORONAVIRUS
Deel dit artikel: